7,9 milliárd forintba kerül a kormány szankciós propagandája

POLITIKA
2022 október 18., 17:37
comments 20

7,9 milliárd forintot fizet a kormány az Oroszország elleni EU-s szankciók elleni legújabb propagandakampányára, tudta meg az rtl.hu a megrendelő Nemzeti Kommunikációs Hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatalos dokumentumából. Az talán nem bombameglepetés, hogy a busás megbízást két jól bevált kommunikációs partnerük, a New Land Media és a Lounge Design nyerte el.

Brüsszel ledobta az atombombát, hirdeti a magyar kormány a magyar adófizetők pénzén a magyar adófizetőknek.
photo_camera Brüsszel ledobta az atombombát, hirdeti a magyar kormány a magyar adófizetők pénzén a magyar adófizetőknek. Fotó: FERENC ISZA/AFP

A leírás szerint a kormány az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok”, valamint „az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok” ellátását várja a megbízottaktól. Az rtl.hu beszámolója szerint a dokumentációból nem következtethető ki pontosan a tematika, de valószínűleg a minap indult plakátkampányra, illetve a "nemzeti konzultációnak" nevezett, módszertanilag elégtelen, kizárólag a propaganda céljait szolgáló véleményfelmérés hirdetéseire vonatkozhat, melynek célja annak a kormányzati álláspontnak a sulykolása, hogy Magyarország minden gazdasági nehézségéről az EU tehet, mert szankciókkal sújtja az Ukrajnát lerohanó Oroszországot.

A kormány az elmúlt hónapokban minden erejével azon volt, hogy az energiaárak emelkedéséért az uniós szankciókat hibáztassa - bár az EU a gázimportot egyáltalán nem korlátozta, a kőolajimporttal szemben hozott intézkedések meg még életbe se léptek.

Az rtl.hu birtokába került dokumentumok alapján a 7,874 milliárdos keretösszeg harminc százaléka opciós, vagyis ezt a hányadot nem köteles elkölteni a megrendelő a szerződő cégek szolgáltatásaira. A szerződést magát amúgy már július elején aláírták, de a dokumentáció csak a múlt héten, október 13-án jelent meg, azon mellékletek nélkül, amelyekből kiderülne a megrendelt kampány pontos tematikája. Az rtl.hu rákérdezett a kabinetirodánál, hogy miért vártak hónapokig a dokumentáció közzétételével, de ezidáig nem kaptak választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.