A Fidesz nem tart központi megemlékezést október 23-án

POLITIKA
2022 október 18., 6:45
comments 46

Vasárnap, október 23-án a kormánypártok nem tartanak központi ünnepséget, közölte a Magyar Nemzettel Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hozzátette, hogy a Fidesz–KDNP politikusai méltóképpen fognak megemlékezni az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról, és helyi, választókerületi szinten lesznek majd megemlékezések.

A Magyar Nemzet cikke is felidézi, hogy „hagyományosan az október 23-i nemzeti ünnep fontos eseménye szokott lenni Orbán Viktor miniszterelnök beszéde”, majd felidézik, hogy az elmúlt években miket tett a miniszterelnök október 23-án. Az a cikkből nem derült ki, hogy Orbán Viktor idén mit tervez tenni a nemzeti ünnepen. A magyar kormány 1956-os aloldalán még mindig a tavalyi programok olvashatóak.

A miniszterelnök október 23-ai programja azért is vált ki idén a szokottnál is nagyobb érdeklődést, mert az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kormányzati narratívában mintha háttérbe szorult volna az Orbán által annyit hangoztatott „szabadságharcos” vonal, sőt, Orbán legutóbb már odáig ment, hogy a Kossuth Rádióban elmondja:

„Ha belegondolunk, akkor 1956-ban mi nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót. Azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást. Azt gondoltuk, hogy el lehet érni egy béketárgyalást, ami a fegyveres csata végső célja, amely béketárgyaláson majd az oroszok a nyugatiakkal megegyezhetnek arról, hogy úgy, mint Ausztria, mi is semlegesek legyünk. Tehát a szabadságunk elérését, a végső aktust akkor is egy béketárgyalástól reméltük. Az én fejemben a mi 56-os logikánk, a szabadságharc meg a béketárgyalás nagyjából egy helyen van, hiszen valahogy rá kell kényszeríteni a nagyot, az erőset, a megszállót arra, hogy föladja a terveit.”

E beszédről Ungváry Krisztián történész írt hozzánk cikket, többek között hangsúlyozva: a miniszterelnök állításával sok probléma van, A legelső talán az, hogy semmi köze a valósághoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt