Csakis és kizárólag élve: az ukránok százezer dolláros „vérdíjat” perkálnak le annak, aki foglyul ejti Igor Sztrelkovot

háború
2022 október 18., 11:23
comments 13

2022. október 10. után eltűnt az orosz online nyilvánosságból Igor Sztrelkov. Az FSZB egykori ezredese, aki a kelet-ukrajnai háború 2014-es szakaszának kirobbantásában és a Malaysia Airlines MH17-es járatának lelövésében is kulcsszerepet játszott, az utóbbi hónapokban háborús bloggerként vált – bizonyos értelemben – tényezővé Oroszországban. Telegram-csatornájára több mint 750 ezren iratkoztak fel eddig, posztjai rendszeresen millió fölötti kattintásszámig jutottak.

Ez azért is érdekes és fontos, mert a valóságra és az összefüggésekre kíváncsi oroszok sem az elnöki hivatal, a kormány vagy a hadvezetés közleményeiből, illetve a „közszolgálati” televízióból tájékozódnak arról, hogy mi történik Ukrajnában, ehelyett a jártasabb – és amennyire lehet, független – forrásokra kíváncsiak. Az ilyeneket leginkább a Telegramon találják meg. Olyanokról van szó, mint az 1,3 millió feliratkozós WarGonzo, vagy éppen az 1,1 milliós Rybar, de szegről-végről közéjük volt sorolható Sztrelkov is.

Bloggerek és kritikák

Összességében ezek a csatornák messze nem háborúellenesek vagy ukránpártiak, ám nem spórolják ki publikációikból és gyorselemzéseikből a kritikát sem. Az ősz folyamán több alkalommal fel is merült, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében eljárás indulhat némelyikük ellen, nyilván az orosz hadsereg diszkreditálása címén.

Sztrelkov kritikái is egyre élesebbek voltak, különösen a kercsi híd felrobbantása és az azokra adott „elégtelen” orosz válaszreakciók óta. Vlagyimir Putyin elnök nyílt bírálata ugyan nála sem került előtérbe, de rendszeresen megkapta a magáét Dmitrij Medvegyev, a nemzetbiztonsági tanács folyamatosan handabandázó alelnöke éppúgy, mint Szegej Szurovikin tábornok, az ukrajnai műveletek új főparancsnoka. Róla például Sztrelkovnak nem a szíriai „armageddon” jutott eszébe elsősorban, hanem az, hogy az irányítása alatt vonultak ki az orosz csapatok Kijev alól.

Éppen emiatt több helyütt felmerült, hogy az „eltűnése” összefüggésbe hozható az említett diszkreditációs törvénnyel, és a hatalom egyszerűen leszedte volt emberét a sakktábláról. Ezt egy napokkal későbbi, október 15-ei posztban Miroszlava Reginszkaja, a felesége cáfolta, mondván, minden rendben van vele, Sztrelkov hamarosan előkerül – és ehhez egy terepruhás fotót is mellékelt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.