Ungár szerint Schiffer gondolataitól csak egy lépés, hogy összeesküvés-hívők döntsenek a harmadik világháború kirobbantásáról

POLITIKA
2022 október 18., 12:18
comments 2

"[S]zemély szerint súlyos tévedésnek tartom, ha azt mondjuk, hogy a háború kialakulásában bárkinek lehet ahhoz akár csak megközelítő felelőssége, mint Vlagyimir Putyinnak" - reagált saját Facebook-oldalán Ungár Péter, az LMP elnöke a párt alapítója, Schiffer András a Mandinernek adott interjújában hangoztatott nézeteire, melyben arról beszélt, hogy az orosz agressziót bíráló, a háború befejezését Ukrajna teljes felszabadításához kapcsoló nyugati politikusok, így Antony Blinken amerikai külügyminiszter, vagy Sanna Marin finn miniszterelnök ugyanolyan háborús uszítók, mint a Kreml.

Ungár a posztját amúgy azzal kezdte, hogy hagyományosan tartózkodni szokott attól, hogy Schiffer gondolatait bírálja, de ez esetben nem választhatta a hallgatást. "[Putyin] adta ki a parancsot egy szuverén állam megtámadására" - írja, és bár arról is értekezik, hogy az USA is "bizonyosan megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe", de szerinte ezt egyenértékűnek beállítani a tankok elfogadásával az őrületbe vezet, "egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy összeesküvés-hívők döntik el, hogy mikor jön a harmadik világháború".

"Aggasztóan közel vagyunk ehhez a ponthoz" - írta.

Ungár abban egyetért Schifferrel, hogy az EU külpolitikája elhibázott volt, de "nevetségesnek" tartja ezért az Egyesült Államokat hibáztatni. "Ennek a helyzetnek a kialakulásában Angela Merkelnek és Orbán Viktornak van súlyos felelőssége. Olyan magabiztos nem vagyok, hogy kimondjam, hogy ezért majd felelniük kell, de abban elég biztos vagyok, hogy a megítélésük történelmi távlatban innentől csak romlani fog" - írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt