Schiffer András: Az Antony Blinkenek és Sanna Marinok legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció

háború
2022 október 17., 07:43
comments 219

A parlamenti ellenzék egyik legnagyobb kritikusa, kormánypárti tévéműsorok rendszeres szereplője, Schiffer András ügyvéd hosszú interjút adott a Mandinernek.

Ebben az LMP alapítója azt mondta, Ukrajna katasztrofális helyzetben lesz, még akkor is, ha sikerül kiűzni az oroszokat. „Gondolom, már lesben állnak azok a hiénák, akik az újjáépítésből szeretnének extraprofitot realizálni. Antony Blinken pedig ma a világpolitika egyik legcinikusabb figurája” – mondta Schiffer.

Szerinte „közös veszélyben az egymás iránti lojalitás, a nemzeti minimum megtalálása mindennél fontosabb”, és „épeszű ember ma nem gondolhatja komolyan, hogy egy magyar miniszterelnöknek az első sorban kellene menetelnie a nyolcadik-kilencedik-tizedik szankciós csomagért, illetve le kellene vágnia Magyarországot az orosz vezetékekről és a nem létező fegyveres kapacitásokat áttolnia a háború területére. Ne legyenek illúzióink: az amerikaiak alapvetően ezt várják el tőlünk, no meg azt, hogy további fegyvereket vásároljunk tőlük. A haza sorsáért felelős magyar miniszter­elnök egyszerűen nem vehet részt a háborús feszültség szításában!”

Schiffer András a nyári Tusványoson nyilatkozik a Hír Tv-nek.
photo_camera Schiffer András a nyári Tusványoson nyilatkozik a Hír Tv-nek. Fotó: Németh Dániel

Schiffer azt mondta, „amit február 24-e után tett a kormány az energiadiplomáciában, azt felelős magyar szereplő nehezen tudja kritizálni”.

Schiffer András úgy értékeli, hogy a finn miniszterelnök – akinek a hazájának NATO-csatlakozását éppen Magyarország hátráltatjalegalább akkora (ha nem nagyobb) háborús uszító, mint Vlagyimir Putyin, és felelősségre kellene vonni:

„Amit az uniós vezetők mondanak a szankciókról, csak kommunikációs blabla. Az pedig, hogy emellett tolják a fegyvereket Ukrajnába, és közben nem tárgyalnak az oroszokkal, egyenesen háborús uszítás. Az a mondat, hogy béke akkor lesz, ha az ukránok győznek, pont nem a béke irányába mutat. Leginkább a nukleáris pusztulás rémképét idézi fel. Tragédia, hogy a hidegháborúval együtt vége lett a nukleáris leszerelésért indított mozgalmaknak, ahogyan az is, hogy ma nincsenek béketüntetések az európai nagyvárosokban. Az Antony Blinkenek és Sanna Marinok legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, s ezért nekik is felelniük kell majd.”

Schiffer szerint az ukránok amerikai nyomásra nem tárgyalnak már a békéről az oroszokkal. „Vegyük már észre, hogy hiába borsódzik a háta minden jóérzésű embernek a novicsokos, plutóniumteás konfliktuskezeléstől, Oroszországot az elmúlt évszázadokban senki nem tudta megtörni! Annak pedig soha nem volt jó vége, amikor egy nemzetet meg akartak alázni” – mondja Schiffer, aki szerint „ahogyan a Putyin-bérencség vádjával a nyugati főáram megpróbál kiiktatni minden kritikai hangot, az maga a megtestesült illiberalizmus”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.