Állami karanténban halt meg egy 14 éves lány Kínában, egyre nagyobb a tiltakozás a „zéró-Covid” ellen

külföld
2022 október 20., 15:13
comments 2

Igazságot követelnek Kínában annak a 14 éves lánynak és családjának, aki egy állami Covid-karanténközpontban halt meg - írja a BBC. A család szerint az intézményben dolgozó orvosok elmulasztották a segítségnyújtást.

A cikk szerint a 14 éves Guo JinJin két nappal azután lázasodott be, hogy múlt pénteken Henan tartomány egyik karanténközpontjába szállították. A BBC felidéz egy, a Douyin videómegosztó platformon - a TikTok kínai megfelelője - terjedő videót, amelyen a kórházi ágyon remegő lány látható.

Kínában az úgynevezett „dinamikus zéró” stratégia van érvényben, a koronavírusra hivatkozva az emberek szabad mozgását szinte teljesen korlátozzák, a gyanús eseteket állami karanténközpontokba szállítják. A korlátozások miatt élelmiszerhiány alakult ki az ország bizonyos régióiban, és az orvosi ellátást sokaktól megtagadják.

Egy héttel ezelőtt Pekingben tiltakoztak Hszi Csin-ping elnök és a szigorú karanténszabályok miatti jogsérelmek ellen. Szeptemberben pedig 27-en haltak meg, miután súlyos balesetet szenvedett egy busz Kínában, amely koronavírus-fertőzötteket szállított egy kijelölt karanténba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.