Elbocsátották az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatát

eu
2022 október 20., 21:58
comments 54

A Politico értesülése szerint váratlanul felmondott a magyar kormány Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-követség második emberének. Állítólag másfél órát kapott, hogy összepakoljon az irodájában, és végleg elhagyja a brüsszeli állandó magyar képviseletet.

Baranyai az úgynevezett Coreper I. nagykövet volt, ami azt jelenti, hogy hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei.

A brüsszeli diplomáciában nála magasabb rangban csak a Coreper II. nagykövet van, aki elsősorban a gazdasági- és pénzügyeket viszi, illetve részt vesz a miniszterelnökök találkozóinak előkészítésében.

Nagy a jövés-menés a követségen, hiszen az előző magyar Coreper II. nagykövet júniusban mondott le, és helyére Ódor Bálintot nevezték ki a nyáron.

Baranyait éppen aznap bocsátották el, amikor elsősorban a gázárak letöréséről tárgyalnak a tagállamok miniszterelnökei. Orbán Viktor azzal az üzenettel indult a csúcstalálkozóra, hogy mindenképpen megakadályozza, hogy ársapkát tegyenek a gázra, és az EU közös gázbeszerzési tervét is csak akkor fogadja el, ha ahhoz nem lesz kötelező a tagállamoknak csatlakozniuk.

Mivel az energetika Baranyai szakterülete, ezért elküldése összefüggésben lehet a csúcs előkészítésében játszott szerepével, bár erről semmilyen hivatalos közlemény sem jelent meg egyelőre.

Baranyai már a magyar EU-csatlakozás előtt is a brüsszeli magyar EU-követségen dolgozott, 1999-2003 között, majd öt évig a környezetvédelmi minisztérium EU-s jogharmonizációért felelős osztályát vezette. 2008-10-ben a jövő nemzedékekért felelős ombudsman munkatársa volt, majd 2010-ben helyettes államtitkárnak nevezték ki a külügyminisztériumban. 2014-2018 között az igazságügyi, 2018-2020 között pedig a technológiai minisztériumnál volt vezető beosztásban. Ezután tért vissza Brüsszelbe nagykövetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt