Állítólag távozik a magyar EU-nagykövet

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
2022 június 17., 15:09
comments 10

Több, egymástól független brüsszeli forrásból is úgy értesültünk, hogy nem folytatja tovább a munkáját Stelbaczky Tibor, Magyarország állandó képviselője az EU-ban. Úgy tudjuk, hogy saját kérésére távozik a nagyköveti posztról.

Értesülésünket a brüsszeli magyar EU-követség szóvivője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. A jövő héten esedékes brüsszeli csúcson várhatóan még Stelbaczky kíséri Orbán Viktort a tanácsülésre.

Stelbaczky utódjáról információink szerint még nem döntött a magyar kormány, ez is arra utal, hogy a távozása váratlan fejlemény. Úgy tudjuk, hogy ideiglenesen Ódor Bálint, a kül- és biztonságpolitikáért felelős EU-nagykövet veszi majd át a munkáját.

Pedig a java még pont hátra volt neki

2024 második felében Magyarország lesz az EU soros elnöke. Ennek előkészítése és levezénylése kitüntetett feladat egy EU-s nagykövet számára, és Stelbaczky mandátumába még pont belefért volna ez a munka. Hogy érdekli az ilyen feladat, azt mutatja, hogy az előző, 2011-es magyar elnökségről szóló könyv egyik társszerzője - akkoriban a külügy budapesti központjából vitt fontos feladatokat az elnökség körül.

Stelbaczky 2020 óta állandó képviselő (így nevezik az EU-hoz rendelt nagyköveteket), a státusát EU-s szaknyelven COREPER II-nek nevezik, ez a legmagasabb rang a brüsszeli nemzeti képviseleteken. Neki kellett az utóbbi években a magyar álláspontot képviselnie minden jelentős döntésnél, formálisan ő levelezik az Európai Bizottsággal jogállamisági és más érzékeny ügyekben is. Ő vesz részt azokon az üléseken, amelyeken a miniszteri és miniszterelnöki találkozókat előkészítik, illetve el is kíséri a kormány tagjait a legfontosabb megbeszélésekre.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt