Minden párt támogatja Finnországban, hogy kerítést építsenek az orosz határra

külföld
2022 október 20., 04:39
comments 2

Kormánypárti és ellenzéki politikusok is támogatják Finnországban, hogy kerítést építsenek az 1340 kilométeres orosz határ egyes szakaszaira. Sanna Marin miniszterelnök azt mondta, hamarosan konkrét javaslattal állnak elő, de a végső döntést csak az áprilisi választások után hozhatják meg.

A határőrség múlt hónapban több méter magas, szögesdróttal, biztonsági kamerákkal és egyéb berendezésekkel ellátott kerítés építésére tett előterjesztést. Ez a teljes határ 20 százalékát érintené, elsősorban a délkeleti részeken. Becslések szerint négy évbe telne felépíteni a kerítést, ami több százmillió euróba kerülne.

photo_camera Fotó: SASU MAKINEN/AFP

Az európai uniós tagállamok közül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal, és egyre jobban tartanak a hadkötelezettség elől menekülő oroszok tömegeitől, vagy akár a tavalyi lengyel-fehérorosz határválság megismétlődésétől, ami szándékos zavarkeltés eredménye lehetett.

A külügyminiszter elmondása szerint eddig 40 ezer orosz menedékkérő érkezett az országba, akik részben továbbutaztak vagy hazamentek. A bíróságok dolga lesz eldönteni, hogy jogosult-e védelemre az, aki nem akar részt venni az ukrajnai háborúban. A miniszter szerint akár méltányolható is lehet az az érvelés, hogy valaki nem akar emberijog-sértéseket elkövetni a seregben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.