Szeged környékén több mint 600 pedagógus jelezte, hogy sztrájkolni fog, ha valamelyiküket retorzió éri

oktatás
2022 október 20., 05:56

23 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig összesen 663 pedagógus írt alá egy közös nyilatkozatot, melyben elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit, és közösen sztrájkba lépnek, ha egyiküket kirúgják vagy máshogyan retorzió éri az oktatás jobbá tételéért való kiállása miatt - írja a hvg.hu.

photo_camera Fotó: Szász Zsófi

A nyilatkozat alapját képező levelet szerdán a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet tette közzé, és buzdította az ország többi tanárát, hogy csatlakozzanak. A levelet kedden minden budapesti tankerület vezetőjének névre szólóan elküldték.

A szegedi és környéki pedagógusok azzal egészítették ki a szöveget: „Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!”

A nyilatkozat egyik helyi kezdeményezője, Milodánovics-Hegyi Adrienn azt mondta a lapnak, hogy a sztrájk mellett más fellépési formákon is gondolkoznak, de a gördülő megmozdulásokat nem tartják célravezetőnek, mert az egységes fellépés a lényeg. Mindenesetre Szegeden csütörtökön élőláncot húznak az oktatás állapota ellen tiltakozók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.