Felháborítónak tartja a Greenpeace, hogy a kormány a természeti területeken adna el ingatlanokat

természetvédelem
2022 október 21., 13:18
comments 2

Kedd este nyújtotta be a kormány azt a törvényjavaslatot, ami megkönnyítené az állami vagyon értékesítését, hogy növelje a kormány bevételeit „a kritikus gazdasági helyzetben”. A kormány indoklása szerint ez többek között „olyan védett természeti területeken fekvő állami tulajdonú ingatlanok értékesíthetőségének lehetőségét teremti meg, amelyek értékesítési potenciállal rendelkeznek”.

Greenpeace Magyarország azt követeli, hogy a kormány azonnal vonja vissza a „felháborító törvényjavaslatot”, mert szerintük ez felbecsülhetetlen értékű természeti kincseink gátlástalan kiárusítása.A törvényjavaslatban ugyan az áll, hogy ez csak a természetvédelmi kezelésért felelős szerv előzetes jóváhagyásával történhet meg, ám azt nem lesz nehéz megszerezni, mivel független természetvédelmi hatósági rendszer már rég nincs Magyarországon. A vevőnek csupán annyit kell tennie, hogy megígéri a szerződésben, hogy vigyázni fog a területen található természeti értékekre, és erről időnként írásban is beszámol” - írja a szervezet.

photo_camera Fotó: botost/444

Szerintük a törvényjavaslat azért is rendkívül aggasztó, mert egyértelműen a bevételszerzés a cél. „Az indoklásból az látszik, hogy az »értékesítési potenciállal« rendelkező területeket kívánják eladni, azaz kiárusítják az állami vagyont. Csakhogy ez nem egy épület, régi gyár vagy telephely. Amiről szó van, azok a jogszabály-módosítás szerint jelenleg csak a »művelés alól kivett védett természeti területek«, amelyek lehetnek például felhagyott bányák, utak, csatornák, árkok, mocsarak. Azonban ezeket az évek óta zavartalan természetvédelmi oltalom alatt álló területeket legtöbbször már visszafoglalta a természet. Van olyan felhagyott bányánk, ahol rendkívül ritka uráli bagoly él, értékes, kiszáradással fenyegetett, de még meglévő mocsarak, a csatornapartokon pedig gyakran óriási a biológiai sokféleség, rovarok, békák, siklók és madárfajok tucatjai élhetnek ezeken a helyeken.”

Emlékeztettek arra, hogy az Alkotmánybíróság korábban már többször kimondta, hogy a védettségi szint nem csökkenhet. Csakhogy a Greenpeace szerint az már önmagában is a védettségi szint csökkenése, hogy az állam átruházza a tulajdonjogot, és tulajdonképpen a magyar emberek nevében lemond természetvédelmi területekről. És bár felügyeletet továbbra is gyakorolhat, a jogérvényesítés közvetett lesz. A valódi hatalom átkerül magánszemélyek kezébe, akiknek a terveit, az akaratát az állam csak közvetve, feltételekkel tudja felülbírálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.