Méltánytalan, jogellenes, indokolatlan - mondja a hirtelen felmentett magyar diplomata

eu
2022 október 21., 11:43

Mint arról csütörtök éjjel beszámoltunk, a magyar kormány azonnali hatállyal elbocsátotta Baranyai Gábort, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövetét. Ő volt az EU-hoz rendelt magyar diplomácia második legmagasabb rangú vezetője.

Ahogy arról a Politico című brüsszeli lap elsőként beszámolt, alig néhány órát kapott csütörtök este, hogy az irodáját kiürítse, és végleg távozzon a magyar követségről. Mindez éppen akkor történt, amikor Orbán Viktor két sarokkal arrébb energetikai ügyekről tárgyalt a többi tagállam vezetőjével.

Mivel Baranyaihoz tartoztak az energetikai kérdések is, felmerült, hogy az éppen zajló csúcstalálkozóval lehet összefüggésben a felmentése. Péntek délelőtt több, a brüsszeli magyar ügyeket jól ismerő emberrel beszéltünk, és az derült ki, hogy ez a feltételezés téves volt. Baranyai gyors eltávolítása mögött inkább más okok lehetnek, és elküldésével már több mint egy hete is megpróbálkozott az igazságügyi minisztérium.

Baranyai lapunknak csupán egyetlen mondatot kívánt nyilatkozni:

“A kirúgásoamat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

Nem ment magától

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.