Zelenszkijék szerint az ukrán hadsereg eddig 551 települést szabadított fel Harkiv megyében és 88-at a herszoni régióban

háború
2022 október 21., 15:37
comments 4

Az ukrán védelmi erők eddig 551 települést szabadítottak fel az orosz megszállás alól Harkiv megyében és 88-at a déli herszoni régióban – közölte Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője tájékoztatóján.

Az Ukrinform hírügynökség tudósítása szerint a tisztségviselő azt mondta: a visszafoglalt 88 herszoni településen 11 827 civil él, most humanitárius segítséget nyújtanak a Herszon megyei beriszlavi járásban felszabadított települések lakóinak, javítási munkálatokat folytatnak, helyreállítják az elszakadt elektromos vezetékeket, megrongálódott villanyoszlopokat és átvizsgálják a transzformátor-alállomásokat.

Timosenko azt mondta, hogy Herszon megye felszabadításának kezdete óta 156 háborús bűntettet dokumentáltak a régióban, Harkiv megyében pedig 1685-öt. Az orosz erők továbbra is ágyúzzák Harkivot és a régiót, már több mint 12 ezer objektumot semmisítettek meg a megyében.

Ukrán tank nem messze Harkivtól szeptember 8-án.
photo_camera Ukrán tank nem messze Harkivtól szeptember 8-án. Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója a Facebookon arról számolt be, hogy mostanáig az ukrán erők 43 települést vettek vissza a Donyec-medencei régióban. Azt mondta: „E települések közül hétben gyakorlatilag nem maradtak emberek.”

Elkezdtek segélycsomagokat osztani a visszavett települések lakóinak, a limani és a szvjatohirszki térségben már kb. 17 500 megkapta az ott élő 18 500 lakos közül.

A kormányzó elmondta, hogy a felszabadított területekről 298 embert kimenekítettek, köztük 11 gyereket., de fokozni kell a kiürítést, mert nehéz lesz a tél, ezeken a területeken még nincs vezetékes víz, villany és fűtés, 13 településen viszont helyreállították a gázszolgálattást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.