Nyolcvanezren vonultak fel Berlinben, hogy kiálljanak az iráni tüntetők mellett

társadalom
2022 október 22., 18:39
comments 3

Rendőrségi becslések szerint 80 ezer ember vonult fel szombaton Berlinben iráni zászlókkal és „Nők, élet, szabadság” feliratú transzparensekkel az iráni tüntetők támogatásáért - számolt be a Reuters.

A szervezők elmondása szerint a tüntetésre az Egyesült Államokból, Kanadából és az Európai Unió egész területéről érkeztek irániak, a berlini felvonulás lehetett a valaha volt legnagyobb, az Iszlám Köztársaság elleni iráni demonstráció külföldön. A tömeg azt skandálta, hogy „Halál Khameneire” – azaz Ali Khamenei ajatollahra, az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjére.

photo_camera Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

A tiltakozások a 22 éves Mahsza Amini halála miatt robbantak ki Iránban öt héttel ezelőtt, miután a fiatal nőt Teheránban az öltözködési szabályok megsértése miatt letartóztták, és ismeretlen körülmények között feltehetően halálra verték az iszlám köztársaság rettegett erkölcsrendészei.

Egy iráni emberi jogi szervezet szerint eddig több mint 12 ezer embert tartóztathattak le és 250-et gyilkolhattak meg az iráni hatóságok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.