Több mint 12 ezer embert tartóztathattak le és 250-et gyilkolhattak meg Iránban a tüntetések kezdete óta

POLITIKA
2022 október 22., 14:10

Több mint 12 ezer embert tartóztathattak le és 250-et gyilkolhattak meg az iráni hatóságok szeptermber 16., az országos tüntetéshullám kezdete óta – írja a HRANA emberi jogi szervezetre hivatkozva a Guardian. A lap szerint több ezer olyan család lehet az országban, akik nem tudnak a tüntetések miatt bebörtönzött szeretteik hollétéről és állapotáról.

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, Hosszein Szalami azt mondta, a biztonsági erők közel állnak hozzá, hogy leverjék a még zajló kormányellenes tiltakozásokat Iránban. Az Iráni Emberi Jogi Központ szerint csak Teherán tartományban eddig háromezer embert vettek őrizetbe, közülük 835-en jelenleg is börtönben vannak, kétszázan diákok.

Az Amnesty International októberi jelentése szerint egy hónap alatt legalább 23 gyerekáldozata is volt a tüntetéssorozat fegyveres elfojtásának. A tiltakozások a 22 éves Mahsza Amini halála miatt robbantak ki Iránban öt héttel ezelőtt, miután a fiatal nőt Teheránban az öltözködési szabályok megsértése miatt letartóztták, és ismeretlen körülmények között feltehetően halálra verték az iszlám köztársaság rettegett erkölcsrendészei.

A HRANA jelentése szerint a letartóztatásokról hírt adó újságírók különösen nagy veszélyben vannak: a Nemzetközi Újságíró Szövetség adatai szerint eddig 24 iráni tudósítót tartóztattak le. A Riporterek Határok Nélkül ennél is több, 30 újságíró elfogásáról számolt be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt