Október 23: Egy eufórikus nap története 15 percben

videotéka
október 22., 15:57
comments 2

Pont tíz éve, 2012. október 22-én jelent meg az Indexen (legyen neki könnyű a föld!) az alábbi videó, amit Tamás Bence Gáspár és Botos Tamás kollégáink készítettek. Az anyag azt a több évtizedes munkát mutatja be, amit a Nemzeti Filmarchívum munkatársai, Moldován Márton és kiemelten Varga János kutatók végeztek el. Varga különleges precizitással és lelkesedéssel 1986 óta gyűjtötte, rendszerezte, elemezte és megőrizte 1956 eseményeinek szerteszóródott, töredékesen fennmaradt felvételeit. A munka a 2010-es évek elejére eljutott oda, hogy október 23-áról, a forradalom első napjáról összeállt egy 15 perces kronológiába rendezett film, ami a forradalom első napjának legautentikusabb mozgóképes dokumentációja. A felvételeken a kutatók olyan felbukkanó hírességeket azonosítottak be, mint például Csurka István és Déry Tibor írók vagy éppen Bessenyei Ferenc színész.

Varga János a munka közben kiemelten figyelt arra, hogy emléket állítson azoknak, akik a nagy nap valódi krónikásai voltak, a híradós operatőröknek.

Zsarnok medve

Akkor így nyilatkozott az Indexnek (béke poraira):

„Az igazi krónikások a híradósok voltak, ők forgattak 23-án is, a Híradó és Dokumentum Filmgyár (HDF) operatőrei. Mikó József operatőr készítette a legtöbb felvételt az első nap: a fennmaradt anyagok körülbelül 50 százalékát ő forgatta, ez 150-160 méternyi filmanyagot tesz ki. A forradalom első napjának emblematikus képeit is ő jegyzi: a BVSC vívó terméből integető gyerekeket, az Anker ház ablakából nemzeti színű zászlót lengető lányt, és ő vette fel először, a Margit hídon a szigeti lejárónál a forradalom jelképévé vált lyukas zászlót.

Október 23-án kora délután épp a Zsarnok medve című színes kisfilm munkálatairól érkezett az egyébként híradós operatőr a Budafoki út közelében lévő lakásához a filmgyári gépkocsival, amikor a műegyetemisták menete indult. Az autóban több tekercs fel nem használt fekete-fehér negatív volt. Azonnal fogta a kamerát, és a stábautóval végig tudták kísérni az október 23-i felvonulás helyszíneit: a Budafoki úttól a Szent Gellért téren át a Szabadság hídon keresztül a Szabad Sajtó utca Kossuth Lajos utca, Astoria, Károly körúton át a Nyugati Pályaudvarig, a Szent István körúton keresztül a Margit hídon át vissza Budára, a Bem térig.”

A Videotéka rovatunk korábbi részei.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt