Salman Rushdie elvesztette a látását az egyik szemére, és az egyik kezét sem tudja használni

külföld
2022 október 23., 12:48

Salman Rushdie az őt augusztusban ért támadás miatt elvesztette a látását az egyik szemére és az egyik kezét sem tudja használni többé, jelentette az író ügynöke.

A 75 éves indiai születésű angol írót New Yorkban támadta meg egy késes férfi egy rendezvényen, amelyre Rushdie azért érkezett, hogy a száműzött írók nagykövete legyen. Az őt megtámadó 24 éves férfi rögtön a rendezvény elején felrohant a színpadra, nyakon szúrta Rushdie-t és a moderátort is megtámadta. A késelő férfit a nézők és a szervezők teperték le. Rushdie-t a helyszínről helikopterrel szállították kórházba, majd sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy életben van, de lélegeztető gépen.

Eddig tisztázatlan volt, hogy pontosan milyen sérüléseket szenvedett a világhírű író, az ügynöke egy interjúban most részletesen mesélte el:

„Mély sebei voltak, az egyik szeme látását elvesztette. Három súlyos sérülést szenvedett a nyakán. Az egyik keze cselekvőképtelen, mert a karjában elvágták az idegeket. És még körülbelül 15 seb van a mellkasában és a törzsén, szóval brutális támadás volt.”

Az ügynök azt viszont nem árulta el, hogy Rushdie-t még mindig kórházban ápolják-e, de szerinte csak az a fontos, hogy életben van. Az ügynök arról is beszélt, hogy korábban beszéltek már arról Rushide-val, hogy az ilyen random támadások ellen nem lehet majd védekezni, mert annyira kiszámíthatatlanok és logikátlanok, mint amilyen John Lennon meggyilkolása is volt.

Rushdie-t 1989 óta fenyegeti a halálát követelő fatva, amelyet a néhai Ruhollah Khomeini iráni ajatollah bocsátott ki „A sátáni versek” című regényének megjelenése miatt, amit egyes iszlám vezetők vérlázítónak tartanak. Az író a következő évtized nagy részét bujkálva töltötte. Miután elfogták a támadót, Hadi Matart bevallotta, hogy csak pár oldalt olvasott A sátáni versekből, és ártatlannak vallotta magát. (Guaridian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.