31 ezer orosz férfi nősült meg hirtelen a mozgósítás elrendelése óta

külföld
2022 október 25., 04:48
comments 9

Rendkívüli mértékben nőtt a hirtelen megházasodó oroszok száma azután, hogy Vlagyimir Putyin "részleges" mozgósítást rendelt el az Ukrajnában kivérzett orosz hadsereg feltöltésére, írja a Meduza a Mediazona orosz független hírszájt beszámolója alapján. A Pussy Riot alapítóinak független lapja saját számításai alapján arra jutott, hogy Oroszország 75 régiójában a mozgósítás elrendelése után csaknem 31 ezer orosz férfi kötött hirtelen házasságot.

Az oroszok a Krímben, amit 2014-ben szálltak meg, már kényszersorozzák az ukránokat. Ez a felvétel szeptember 27-én készült Szevasztopolban, ahol a jelentések szerint 2000 embert soroztak be a „részleges” mozgósítással.
photo_camera Az oroszok a Krímben, amit 2014-ben szálltak meg, már kényszersorozzák az ukránokat. Ez a felvétel szeptember 27-én készült Szevasztopolban, ahol a jelentések szerint 2000 embert soroztak be a „részleges” mozgósítással. Fotó: STRINGER/AFP

Az orosz törvények lehetővé teszik, hogy bizonyos helyzetekben - például bírósági idézés, vagy mozgósítás esetén - a kötelező harminc napos türelmi időt mellőzve, azonnal házasságot lehessen kötni. A Mediazona 39 orosz régióból a közjegyzői adatbázisokból, 17 régióban a közjegyzői hivatalok által az újságíróknak kiadott adatok alapján dolgozva arra jutott, hogy a korábbi évekhez képest szeptember utolsó két hetében rendkívüli mértékben megszaporodtak az ilyen esküvők. Bujátföldön például a mozgósítás előtt heti átlag 83 ilyen menyegzőt tartottak, a mozgósítás heteiben viszont 662-t.

Az orosz törvények szerint a mozgósítottak közeli hozzátartozói a mozgósított sérülése vagy halála esetén állami kompenzációra, valamint a helyi hatóságok támogatására számíthatnak.

A Mediazona szerint ezek az adatok alkalmasak annak megbecslésére is, hogy összesen hány oroszt érinthetett a mozgósítás. A gyorsházasságok számát a házasságon kívüli párkapcsolatban élő orosz férfiak számával egybevetve arra jutottak, hogy a házasságon kívüli párkapcsolatban élő orosz férfiak 1,56 százalékát mozgósíthatták, ez a teljes népességre kivetítve 492 ezer orosz férfi mozgósítását jelenti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.