Matteo Salvini hidat húzna Szicília és az olasz csizma közé

külföld
2022 október 25., 17:23
comments 7

Alighogy kinevezték az új jobbközép kormány infrastrukturális miniszterének, Matteo Salvini, Olaszország egykori belügyminisztere, a szélsőjobboldali Liga (Lega) elnöke máris arról álmodik, hogy most talán sikerül valóra váltani sokak régi álmát, és több milliárd euróból híd épül Szicília és az anyaország között - írja a Guardian.

Salvini hétfőn az olasz közmédiának azt mondta, újra napirendre veszik a Messinát Reggio Calabriával összekötő, régóta vitatott tervet, annak ellenére, hogy azt korábban többször is elvetették a rendkívül magas költségek, a mérnöki problémák és a környezeti hatások miatt.

„Az egyik célom a következő öt évre a híd építésének megkezdése a szoroson” - mondta Salvini. Hozzátette, az a környezeti terhelés, amit a kompok rakodása és az időveszteség jelent, már egy év alatt is többe kerül az embereknek, mint amennyibe a híd kerülne, ami szerinte százezer embernek adna munkát.

A Messinai-szoroson (Stretta di Messina) átvezető híd megépítéséről már az ókori rómaiak is álmodoztak.
Az író és filozófus Idősebb Plinius írt arról, hogy i. e. 251-ben csónakokból és hordókból építettek hidat, hogy Szicíliából Rómába szállítsanak 140 harci elefántot, amiket a rómaiak az első pun háború során a karthágóiaktól zsákmányoltak.

Majdnem kétezer évvel később Olaszország fasiszta diktátora, Benito Mussolini újra napirendre vette a témát, de akkor se lett az egészből semmi. Silvio Berlusconi és kormánya vették fel aztán a fonalat, ők a kilencvenes és a kétezres évek eleje között részleges finanszírozást szereztek Brüsszelből a 6 milliárd eurós projekthez. A Berlusconit váltó Romano Prodi azonban inkább mégsem akarta megvalósítani a tervet.

Berlusconi, aki szintén a Giorgia Meloni vezette új, jobbközép kormány koalíciójának szövetségese, augusztusban beszélt arról, hogy egyáltalán nem engedte el ezt az álmát. „A híd továbbra is a prioritásom marad” - mondta akkor.

Egy 2021-es tanulmányban a tudósok a Messina-szorosnál, a tengerfenéken lokalizálták azt a törést, ami 1908-ban a 120 ezer ember halálát okozó pusztító földrengést - a 20. század legnagyobb szeizmikus katasztrófáját - okozta. Tehát a hely, ahová a hidat tervezik építeni, az egyik legnagyobb szeizmikus kockázatú terület Európában.

Salvinit azonban ez sem tántorítja el. „Évtizedek óta beszélünk a Messinai-szoros áthidalásáról, és 1981 óta több száz millió eurót költöttünk el anélkül, hogy bármit is elértünk volna” - mondta. „Végre a szavak helyett tettekre készülünk”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.