Minden eddiginél hatékonyabb légvédelmi rakétákat szállítana Ukrajnának az Egyesült Államok

háború
2022 október 25., 12:44
comments 7

Régebbi gyártmányú HAWK légvédelmi rakétákat küldene Ukrajnának az Egyesült Államok, amelyekkel a drónok és cirkálórakéták ellen tudna védekezni keleti szomszédunk – mondta két amerikai tisztviselő a Reutersnek.

A HAWK elfogórakétákkal Ukrajna képes lenne továbbfejleszteni a Stinger nevű rakétarendszereit, amelyeket már korábban megkaptak az Egyesült Államok fegyverraktáraiból. Az így fejlesztett rendszerrel nagyobb területen, nagyobb hatótávban lennének képesek elfogni az orosz repülő eszközöket. A HAWK nem a legmodernebb légvédelmi eszköz, az alapjai a vietnámi korszak óta szolgálnak, ám többször korszerűsítették már.

2016-ban román katonák gyakorolhattak az amerikai HAWK rendszerrel.
photo_camera 2016-ban román katonák gyakorolhattak az amerikai HAWK rendszerrel. Fotó: Inquam Photos/REUTERS

A Reuters információi szerint a Biden-kormányzat egy különleges elnöki felhatalmazást hívna le, hogy átadhassa a fegyvereket Ukrajnának. A Presidential Drawdown Authority (PDA) elnevezésű hatalomgyakorlási eszköz lehetővé teszi, hogy vészhelyzet esetén gyorsan, kongresszusi jóváhagyás nélkül szállítsanak fegyvereket a készletekből más országoknak.

Arról egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen gyorsan és mennyi rakétát szállítanak majd Ukrajnának. Szükség az van rájuk: néhány napja is kamikaze drónok és rakéták csaptak le a fővárosra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.