Nem engedne Putyin energetikai zsarolásának az új olasz miniszterelnök

külföld
2022 október 25., 18:01

Olaszország új miniszterelnöke, Giorgia Meloni a megválasztása utáni első parlamenti felszólalásában igyekezett megnyugtatni az EU-t. Az új olasz kormánytól egyébként Orbán Viktor is azt várja, hogy az oldalára áll az EU-val folytatott vitákban. Meloni most ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja az uniós szabályokat, és támogatja Ukrajnát Vlagyimir Putyinnal szemben. Kijelentette, hogy az általa vezetett jobboldali koalíció pragmatikus és nem ideológiai alapon fog együttműködni a többi tagállammal, megvédi a szabadságot és a demokráciát.

Meloni szerint Ukrajna szabadságát nem lehet a miénkért elcserélni, és „ha engednénk Putyin zsarolásának az energiával kapcsolatban, az nem oldaná meg a problémát, hanem csak rontana rajta, mert utat nyitna további követeléseknek és zsarolásoknak”.

Giorgia Meloni és Matteo Salvini
photo_camera Giorgia Meloni és Matteo Salvini Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Bár Meloni párja, az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) posztfasisztának számít, a miniszterelnök 60 perces beszédében azt állította, sosem szimpatizált a fasiszta rezsimmel, a zsidóellenes fasiszta faji törvények pedig az olasz történelem mélypontját jelentették. (19 évesen még Mussolinit méltatta.)

Az abortusszal és a melegek jogaival kapcsolatos félelmekre azt mondta „sosem fogjuk korlátozni a meglévő jogokat”. Meloni megígérte, hogy alternatívát ad a nőknek az abortusz helyett, ugyanakkor az ultrakatolikus új családügyi minisztere, Eugenia Roccella azt mondta, ellenzi az abortuszt, a melegházasságot és a béranyaságot.

Elmondta, hogy kormánya mindig a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem szabotálni akarjuk az EU-t, hanem hatékonyabbá tenni”. „Az EU nem lehet elitista kör első- és másodosztályú tagokkal, nekünk ez Európa népeinek otthona, ami segít majd szembenézni azokkal a kihívásokkal, amikkel a tagállamok egyenként aligha tudnának szembenézni.” Beszélt arról is, hogy az európai intézményeken belülről, nem pedig kívülről igyekszik módosítani az ideiglenesen felfüggesztett Európai Stabilitási és Növekedési Paktumot, ami szigorú felső határt szab az államadósságra és a hiányra. (Financial Times/Ansa)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.