Rishi Sunak a brit miniszterelnök

POLITIKA
2022 október 25., 11:15
comments 15

Kinevezte az új brit kormányfőt III. Károly király: mától Rishi Sunak az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Miután találkozott az uralkodóval, Sunak megtartotta első beszédét a Downing Street 10. előtt.

Az új miniszterelnök azt mondta, az Egyesült Királyság „mély gazdasági válsággal” néz szembe, ő pedig azért lépett hivatalba, hogy kijavítsa az öt nappal ezelőtt lemondott Liz Truss néhány hibáját. Egyúttal megköszönte a bizalmat.

photo_camera III. Károly (balra) és Rishi Sunak (jobbra) Fotó: AARON CHOWN/AFP

Sunak az Egyesült Királyság harmadik miniszterelnöke hét héten belül, a Boris Johnsont követően hivatalba lépett Liz Truss 45 nap alatt megbukott.

Truss kudarcát az előző pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng nevéhez fűződő szeptemberi gazdaságélénkítő csomag okozta közvetlenül: a magas jövedelműeknek kedvező adócsökkentési csomag példátlan gazdasági és politikai válságot hozott, és padlóra küldte a fontot is. Truss hiába cserélte le előbb a pénzügy-, majd a belügyminiszterét, és vonta vissza lényegében a teljes szeptemberi miniköltségvetést, nem tudta stabilizálni a helyzetét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.