Szijjártó: Magyarország nem vesz részt semmilyen közös gázvásárlásban

eu
2022 október 25., 16:17
comments 46

Kedden az EU energetikáért felelős miniszterei Luxembourgban gyűltek össze, hogy megvitassák, mit tehetnének az energiaárak emelkedése ellen. A múlt hét végén erről beszéltek a miniszterelnökök is, akik megbízták az Európai Bizottságot, hogy néhány lehetséges intézkedést dolgozzon ki részletesebben.

Ezek között van egyébként valamiféle gázársapka bevezetése is - amiről Orbán Viktor azt állította a múlt heti csúcs után, hogy megvédte tőle Magyarországot. Olyan értelemben igazat mondott, hogy az akkori ülésen nem döntöttek semmilyen árkorlátozásról, viszont megbízták a Bizottságot, hogy vizsgáljon meg lehetőségeket. Például azt, hogy lehet-e olyan rendeletet alkotni, ami a tőzsdei árak drámai emelkedése esetén megtiltja a kereskedést egy bizonyos árszint felett. Orbán Viktor azt írta a Facebookra a csúcs után, hogy ez a tőzsdei árhoz kötött magyar-orosz szerződést nem érintheti, de hogy miért nem, az egyáltalán nem világos.

A magyar kormány azért ellenzi az ársapkát, mert az oroszok azzal fenyegetnek, hogy ha az vonatkozik a Gazprom gázára is, akkor többet nem szállítanak az EU-s piacokra.

Kedden a miniszterek megvitatták az Európai Bizottság által készített terveket, amelyek az előző heti csúcstalálkozó iránymutatásai alapján készültek, de ezek még túl kidolgozatlanok maradtak ahhoz, hogy döntsenek is róluk. A vitában a Magyarországot képviselő Szijjártó Péter továbbra is a gázársapka ellen érvelt, ami azt is jelenti, hogy a lehetőség még nem került le a napirendről, azaz teljesen még nincs megvédve tőle Magyarország.

Közös beszerzés

Alaposabban a közös gázbeszerzés lehetőségét vizsgálták meg, amit elvi szinten jóváhagytak Orbánék a múlt héten, bár azzal a kikötéssel, hogy nem kötelező részt venni benne. Szijjártó szerint ez utóbbi kitétel sem teljesen egyértelmű egyébként.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.