Szijjártó: Magyarország nem vesz részt semmilyen közös gázvásárlásban

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
október 25., 16:17
comments 46

Kedden az EU energetikáért felelős miniszterei Luxembourgban gyűltek össze, hogy megvitassák, mit tehetnének az energiaárak emelkedése ellen. A múlt hét végén erről beszéltek a miniszterelnökök is, akik megbízták az Európai Bizottságot, hogy néhány lehetséges intézkedést dolgozzon ki részletesebben.

Ezek között van egyébként valamiféle gázársapka bevezetése is - amiről Orbán Viktor azt állította a múlt heti csúcs után, hogy megvédte tőle Magyarországot. Olyan értelemben igazat mondott, hogy az akkori ülésen nem döntöttek semmilyen árkorlátozásról, viszont megbízták a Bizottságot, hogy vizsgáljon meg lehetőségeket. Például azt, hogy lehet-e olyan rendeletet alkotni, ami a tőzsdei árak drámai emelkedése esetén megtiltja a kereskedést egy bizonyos árszint felett. Orbán Viktor azt írta a Facebookra a csúcs után, hogy ez a tőzsdei árhoz kötött magyar-orosz szerződést nem érintheti, de hogy miért nem, az egyáltalán nem világos.

A magyar kormány azért ellenzi az ársapkát, mert az oroszok azzal fenyegetnek, hogy ha az vonatkozik a Gazprom gázára is, akkor többet nem szállítanak az EU-s piacokra.

Kedden a miniszterek megvitatták az Európai Bizottság által készített terveket, amelyek az előző heti csúcstalálkozó iránymutatásai alapján készültek, de ezek még túl kidolgozatlanok maradtak ahhoz, hogy döntsenek is róluk. A vitában a Magyarországot képviselő Szijjártó Péter továbbra is a gázársapka ellen érvelt, ami azt is jelenti, hogy a lehetőség még nem került le a napirendről, azaz teljesen még nincs megvédve tőle Magyarország.

Közös beszerzés

Alaposabban a közös gázbeszerzés lehetőségét vizsgálták meg, amit elvi szinten jóváhagytak Orbánék a múlt héten, bár azzal a kikötéssel, hogy nem kötelező részt venni benne. Szijjártó szerint ez utóbbi kitétel sem teljesen egyértelmű egyébként.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt