13 560 kilométert repült megszakítás nélkül egy Limosa lapponica, ez magától értetődően új madárvilágrekord

rekord
2022 október 26., 19:19
comments 1

Világrekordot állított fel egy kis goda (Limosa lapponica): 13 560 kilométeren át repült megszakítás nélkül, Alaszkától egészen Dél-Ausztráliáig.

photo_camera Kis goda
Fotó: SAVERIO GATTO/Biosphoto via AFP

A műholdas jeladók adatai azt mutatják, az öt hónapos, 234684-es műholdas azonosítószámú vándormadár nem állt meg az út során. Október 13-án indult Alaszkából, majd 11 nap és 1 óra alatt érte el Tasmániát.

A korábbi rekordot ugyanennek a fajnak egy kifejlett hímje tartotta – 4BBRW –, amely tavaly 13 ezer kilométert repült, megdöntve saját korábbi, 12 000 km-es rekordját, amelyet egy évvel korábban állított fel.

A tudósok a madarat a hátának alsó részére erősített 5G műholdas jeladó segítségével követik nyomon.

link Forrás

Sean Dooley, a BirdLife Australia munkatársa elmondta: „A legelképesztőbb dolog az, hogy a fiatal madarak a felnőttektől elkülönülten vonulnak. A felnőttek néha hat héttel korábban is felszállnak az Északi-sarkvidékről.”A fiatal egyedek ezt az időt azzal töltik, hogy felhizlalják magukat a hosszú déli vándorlásra. Dooley azt is elmondta, hogy a madarak képesek összezsugorítani belső szerveiket, hogy több hely maradjon zsírraktározásra. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.