Lövöldözés volt egy síita szent helynél Iránban, legalább 15-en meghaltak

külföld
2022 október 26., 17:08

Lövöldözés volt szerdán az iráni Sirázban, a síita iszlám egyik szent helyének számító Shah Cheragh mecsetnél. Legalább tizenöten meghaltak, negyvenen megsérültek – írja az iráni állami hírügynökségre hivatkozva az AP.

A síiták vallási kisebbséget alkotnak az iszlámon belül, a muszlimok valamivel több mint tíz százalékát teszik ki világszerte. Irán a síita iszlám központjának számít a Közel-Keleten. A síita iszlámban a halálesetekről negyven nappal később emlékeznek meg, és éppen szerdán negyven napja, hogy Mahsza Aminit agyonverték az iráni erkölcsrendészek, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat.

Erre emlékezve mintegy tízezren tiltakoztak az iráni Szakkézban, Amini sírjánál. A tüntetők egy kisebb csoportja összecsapott a rendőrökkel a település külvárosában. Miután a tömeget feloszlatták, biztonsági okokból az internetet is lekapcsolták a városban. Az iráni rendőrség szerint Aminit nem érte bántalmazás, halálát szívroham okozta, és „szerencsétlen incidensnek" nevezték az ügyet.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.