Lövöldözés volt egy síita szent helynél Iránban, legalább 15-en meghaltak

külföld
2022 október 26., 17:08

Lövöldözés volt szerdán az iráni Sirázban, a síita iszlám egyik szent helyének számító Shah Cheragh mecsetnél. Legalább tizenöten meghaltak, negyvenen megsérültek – írja az iráni állami hírügynökségre hivatkozva az AP.

A síiták vallási kisebbséget alkotnak az iszlámon belül, a muszlimok valamivel több mint tíz százalékát teszik ki világszerte. Irán a síita iszlám központjának számít a Közel-Keleten. A síita iszlámban a halálesetekről negyven nappal később emlékeznek meg, és éppen szerdán negyven napja, hogy Mahsza Aminit agyonverték az iráni erkölcsrendészek, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat.

Erre emlékezve mintegy tízezren tiltakoztak az iráni Szakkézban, Amini sírjánál. A tüntetők egy kisebb csoportja összecsapott a rendőrökkel a település külvárosában. Miután a tömeget feloszlatták, biztonsági okokból az internetet is lekapcsolták a városban. Az iráni rendőrség szerint Aminit nem érte bántalmazás, halálát szívroham okozta, és „szerencsétlen incidensnek" nevezték az ügyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.