Rishi Sunak, a brit konzervatív párt B-terve és egyetlen reménye

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 október 26., 7:55
comments 8

Kedd óta Rishi Sunak Nagy-Britannia miniszterelnöke, három hónap alatt a harmadik. Sunak kinevezése sok szempontból történelmi jelentőségű: ő az első színes bőrű és az első hindu vallású miniszterelnök, ráadásul ő a második legfiatalabb, aki vezetheti a brit kormányt. Emellett ő az egyik leggazdagabb miniszterelnök is valaha, egyes források szerint vagyonosabb, mint az angol király. Nem ő volt viszont az első a konzervatív párt pártelnök-választásán, a pártelnöki és miniszterelnöki posztot csak legyőzője, Liz Truss szintén történelmi politikai összeomlása után kaphatta meg, így politikai legitimációja elég gyenge. Rettenetesen nehéz időszakban kell majd kormányoznia az országot és a brit konzervatív pártot, ezen a kormányzáson pedig a párt jövője múlhat.

Ebben a cikkben összefoglaljuk, mit kell tudni Nagy-Britannia új miniszterelnökéről, politikai pályájáról, kisebb-nagyobb botrányairól és sikereiről, és arról, milyen politikai kihívásokkal kell majd szembenéznie.

photo_camera III. Károly király és Rishi Sunak miniszterelnök. Fotó: AARON CHOWN/AFP

Az arisztokratákkal barátkozó hindu fiú

Rishi Sunak 1980-ban született Southamptonban, családjának története pedig az egész brit birodalom történetét magában hordozza. Szülei családjai India északi részéről, Pandzsáb tartományból származnak, szülei viszont nem ott, hanem Afrikában születtek, apja Kenyában, anyja pedig a mai Tanzánia területén. Apja háziorvos, anyja pedig gyógyszerész, aki saját patikáját igazgatja Southamptonban. A szülőknek jól ment, a család így megengedhette magának, hogy legidősebb fiúkat, Rishit egy drága és előkelő bentlakásos magániskolába, a Winchester College-ba járassák.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt