A veszélyeztetett fajok közé kerültek a császárpingvinek

klímaváltozás
október 27., 10:44
comments 1

Október 25-én az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (USFWS) hivatalosan is veszélyeztetett fajnak nyilvánította a császárpingvint. A pingvinfaj a klímaváltozás miatt került fel a veszélyeztetett fajok listájára.

photo_camera Fotó: I. NOYAN YILMAZ/SCIENCE PHOTO LI/Science Photo Library via AFP

A Live Science azt írja, egy még tavaly közzétett tanulmány szerint az antarktiszi császárpingvin-populációk akár 70 százaléka is kihalhat 2050-re, ha így folytatódik a tengeri jég csökkenése. A legrosszabb forgatókönyvek szerint 2010-ra a császárpingvinek 98 százaléka eltűnhet.

Az Antarktiszon jelenleg 61 császárpingvin-kolóniát tartanak számon, köztük nagyjából 270 000-280 000 szaporodó pár van. Bár ezek a populációk jelenleg stabilnak tűnnek, a tengeri jég további eltűnése miatt csökkenni fog a számuk.

A Live Science szerint ha sikerülne drasztikusan visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást, még abban az esetben is kihalna a császárpingvin-populációk 26 százaléka 2050-re.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt