Andrej Klimov orosz szenátor szerint az országot elhagyó oroszok „külföldi ügynököknek” tekinthetők

háború
2022 október 27., 13:29

Andrej Klimov szenátor, az orosz Szövetségi Tanács államiszuverenitás-védelmi bizottságának vezetője úgy véli, hogy az országot elhagyó orosz állampolgárok „külföldi ügynöknek” tekinthetők, ami a jelenlegi orosz törvények szerint gyanúsítotti kategória.

A TASZSZ és a RIA Novosztyi is arról számol be, hogy Klimov kifejezetten azokról az emberekről beszélt, akik az ukrajnai invázió során, és különösen a szeptember 21-én elindított mozgósítás óta hagyták el Oroszországot:

„Ha figyelmesen elolvassuk a külföldi befolyás alatt álló, külföldre távozó személyek feletti ellenőrzésről szóló törvényt – az ilyen személy nem külföldi befolyás alatt áll? Biztosan. És ha ez a személy aláírt egy írásos nyilatkozatot, amiben azt mondta, hogy itt mindenkit elítélnek, vagy valami hasonlót, akkor politikai cselekményt követett el – külföldi befolyás alatt álló politikai cselekményt. Ez a törvény vonatkozik rájuk? Könnyedén.”

photo_camera Illusztráció: Alekszandr Nemenov/AFP

Klimov elmagyarázta a törvény következményeit is: „Nem bíznék rájuk semmilyen munkát a kormányzati szférában. Azt javaslom, hogy ne válasszuk őket, egyetlen posztra sem. Rendkívül meglepődnék, ha ilyen emberek állami egyetemeken vagy állami iskolákban kezdenének tanítani.”

Nem világos, hogy Klimov milyen „írásos nyilatkozatra” utalt. Tavaly nyáron Lettország megkövetelte az országba belépő oroszoktól, hogy írjanak alá egy levelet, amiben elítélik az ukrajnai orosz agressziót. Korábban, márciusban a Bank of Georgia is hasonló nyilatkozatok aláírására kötelezte az orosz ügyfeleket a számlanyitás előtt.

A Kreml sajtószolgálata szerint az elnöknek nincs álláspontja ebben a kérdésben, Klimov „talán” személyes véleményét fejezte ki. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.