Putyin szerint csak Oroszország garantálhatja Ukrajna területi integritását

háború
2022 október 27., 17:04
comments 18

Több mint egy órán át beszélt Vlagyimir Putyin csütörtökön a Valdai vitaklub rendezvényén, ahol nagyrészt a Nyugatot ostorozta. Szerinte a világ a második világháború óta a legveszélyesebb évtizeddel néz szembe, mivel a nyugati elitek azon fáradoznak, hogy megakadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei globális dominanciájának elkerülhetetlen összeomlását.

Az Egyesült Államokat és szövetségeseit vádolta meg azzal, hogy konfliktust szítanak Ukrajnában: „Ők szítják az ukrajnai háborút, szervezik a politikusokat Tajvan körül, destabilizálják a világ élelmiszer- és energiapiacait. Ami az utóbbit illeti, ez nem szándékos, nincsenek kétségeim efelől. A nyugati hatóságok által elkövetett számos rendszerszintű hiba miatt történt” - mondta.

photo_camera Fotó: SERGEI KARPUKHIN/AFP

A Nyugat osztatlan dominanciájának történelmi időszaka a végéhez közeledik”- mondta. Szerinte a Nyugatnak tárgyalnia kellene Oroszországgal és a többi hatalommal a világ jövőjéről. Ugyanakkor azt is mondta, hogy nem tekinti a Nyugatot Oroszország ellenségének, de később azt mondta, hogy a Nyugat nyíltan rasszista, és lenézi a világ más népeit. Előhozta azt is, hogy a Nyugatnak joga van a tucatnyi nemhez és a melegfelvonulásokhoz, de nem kellene megpróbálnia ezeket máshol erőltetni.

Beszélt arról is, hogy szerinte a Nyugat utasította el, hogy Oroszország jó kapcsolatokat építsen ki az Egyesült Államokkal és a NATO-val, mert arra törekedett, hogy Oroszország sebezhetővé váljon.

Amikor az atomháború veszélyéről kérdezték, azt mondta, amióta léteznek nukleáris fegyverek, fennáll a veszélye, hogy használják őket. Kijelentette, hogy az orosz katonai doktrína csak azt teszi lehetővé, hogy Oroszország védelmi célokra vessen be nukleáris fegyvereket, és visszautasította azokat az állításokat, amik szerint Oroszország fontolgatja ezek bevetését Ukrajnában.

Az ukrajnai háborút a második legnagyobb keleti szláv ország sorsáért vívott csatának tekinti, ami Oroszország és a Nyugat között zajlik. Újra azt mondta, hogy az oroszok és az ukránok egy népet alkotnak, és szerinte Ukrajna területi integritását csak Oroszország tudja garantálni.

Azt állította, hogy az orosz gazdaság már túljutott a nyugati szankciók által kiváltott zavarok csúcspontján. Valamint őröltségnek nevezte azokat a nyugati vádakat, amik szerint az oroszok robbantották volna fel az Északi Áramlat gázvezetékeit. (Reuters/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.