Oroszország és Belarusz mellett Iránt sem hívják meg a Nobel-díj átadójára

külföld
2022 október 28., 17:43

A „komoly és súlyosbodó” helyzetre hivatkozva nem hívják meg Irán svédországi nagykövetét a Nobel-díj december 10-i átadására. Korábban bejelentették, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszország és Belarusz sem képviseltetheti magát.

photo_camera Tüntetés Iránban október 28-án Fotó: -/AFP

Iránban azután kezdődtek tiltakozások, hogy erkölcsrendészek szeptemberben agyonvertek egy fiatal lányt, Mahsza Aminit, amiért állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat. A tüntetések a „Nő, élet, szabadság” jelszavával küzdenek az ultrakonzervatív, vallási alapú államberendezkedéssel szemben, ami az 1979-es forradalom után jött létre.

A tiltakozáshoz diákok, szakszervezetek, fogvatartottak és a kurd etnikai kisebbség tagjai is csatlakoztak. A hatóságok éles lőszert és könnygázt vetettek be, jogvédő szervezetek szerint több mint 200 ember halálát okozva. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.