Oroszország és Belarusz mellett Iránt sem hívják meg a Nobel-díj átadójára

külföld
2022 október 28., 17:43

A „komoly és súlyosbodó” helyzetre hivatkozva nem hívják meg Irán svédországi nagykövetét a Nobel-díj december 10-i átadására. Korábban bejelentették, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszország és Belarusz sem képviseltetheti magát.

photo_camera Tüntetés Iránban október 28-án Fotó: -/AFP

Iránban azután kezdődtek tiltakozások, hogy erkölcsrendészek szeptemberben agyonvertek egy fiatal lányt, Mahsza Aminit, amiért állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat. A tüntetések a „Nő, élet, szabadság” jelszavával küzdenek az ultrakonzervatív, vallási alapú államberendezkedéssel szemben, ami az 1979-es forradalom után jött létre.

A tiltakozáshoz diákok, szakszervezetek, fogvatartottak és a kurd etnikai kisebbség tagjai is csatlakoztak. A hatóságok éles lőszert és könnygázt vetettek be, jogvédő szervezetek szerint több mint 200 ember halálát okozva. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt