Minden püspöknek elküldtük a Makró kéziratát, itt vannak a reakciók

egyház
2022 október 29., 08:29
comments 66

Nem szokás a megjelenés előtt álló cikk (pláne egy magazinszám) egészét megmutatni külsősöknek, pláne érintetteknek, de a katolikus egyházon belüli visszaélésekről szóló magazin kéziratával kivételt tettem. Két hónapja elküldtem az új Makró szövegét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) minden tagjának, és bátorítottam őket, hogy reagáljanak.

Megírtam nekik, hogy három éve foglalkozom ezzel a témával, és ez alatt az idő alatt megismerhettem számos kiváló papot, szerzetest, de világi gyermekvédelmi munkatársakat is, akikkel jól együtt tudtam dolgozni. Beszélgetéseinkből egyértelművé vált, milyen sokan várják a püspöki kar tagjainak megszólalását, aktívabb részvételét ebben a katolikus egyház egészét megrázó kérdésben.

Ezért küldtem el a kéziratot, és azért, hogy párbeszédet kezdeményezzek. „Szeretném meghívni a püspök urakat, hogy javítsanak ki, mutassanak rá a hibákra, hiányokra, ismertessék a saját szempontjaikat. Vagy - akár az én irományomtól elszakadva - mondják el, írják meg, mit gondolnak az elmúlt években kiderült magyarországi ügyekről és azok kezeléséről” - írtam nekik.

A kéziratot az MKPK tagjainak hivatalos emailjére küldtem el, nekik címezve: Veres András, Erdő Péter, Bábel Balázs, Ternyák Csaba, Kocsis Fülöp, Udvardy György, Spányi Antal, Kiss-Rigó Lászó, Székely János, Palánki Ferenc, Orosz Atanáz, Varga László, Hortobágyi Cirill, Szocska A. Ábel, Marton Zsolt, Felföldi László, Berta Tibor, Varga Lajos, Cserháti Ferenc, Mohos Gábor, Fekete Szabolcs Benedek.

Az alábbiakban szó szerint idézem az összes reakciót, amit kaptam:













(A cím feletti kép eredetije a Magyar Katolikus Egyház Facebook-oldaláról való, az MKPK tagjai láthatók rajta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.