100 millió eurót ad az EU az ukrán menekültek ellátására hét tagállamnak

háború
október 31., 18:10
comments 8
photo_camera Ukrajnából menekülők Záhonyban, ahonnan folytatják útjukat más európai városokba Fotó: ABDULLAH UNVER/Anadolu Agency via AFP

Az Európai Bizottság további 100 millió eurót bocsát az ukrajnai menekülteket befogadó hét uniós tagország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Bulgária, Észtország, Lettország és Litvánia számára - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

Az Európai Unió április 9-én határozott arról, hogy legfeljebb 400 millió eurós támogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekültek támogatására, az orosz-ukrán háború okozta menekülthullám által leginkább érintett tagállamok számára. Az első, 248 millió eurós részletet májusban juttatták az ukrajnai háború öt frontországa, Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország számára.

Ehhez hozzátehetjük, hogy az adatok alapján nem véletlenül maradtunk ki ebből a támogatási körből. Az ENSZ adatai szerint 4,4 millió Ukrajnából érkezett menekült regisztrált valamilyen átmeneti védelmi rendszerben az EU területén. Ebből, ha most csak a visegrádi országokat nézzük,

  • Lengyelország 1,46 millió,
  • Csehország 452 ezer,
  • az ötmilliós Szlovákia 99 ezer,
  • míg Magyarország 31 ezer

menekültnek adott védelmet jelentő státuszt.

photo_camera Átmeneti védelemre jogosult ukrajnai menekültek országonként Fotó: Európai Tanács/UNHCR

A hétfőn megítélt újabb támogatási összeg az érintett tagállamokat abban segíti, hogy továbbra is segítséget nyújthassanak az ukrajnai menekülteknek, például élelmet és szállítást biztosíthassanak számukra. A közlemény kiemelte: mivel a civil szervezetek és a helyi, valamint regionális hatóságok kulcsszerepet játszanak az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségnyújtásban, a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az uniós finanszírozásból az érintett szervezetek és hatóságok is részesüljenek.

Közölték továbbá, az Európai Bizottság a megítélt összeget a menekültek befogadása és megsegítése terén elért eredmények, nem pedig a tényleges költségek alapján fogja felszabadítani. A teljes 400 millió eurós támogatási keret fennmaradó 52 millió eurós összegét később, az esetlegesen felvetődő sürgősségi igények kielégítésére fordítják majd, például szállások kialakítására, pszichológiai segítségnyújtásra az Ukrajnából menekültek számára - tették hozzá az MTI szerint.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt