A kormánymédia két bíró kirúgását követeli, amiért találkoztak az amerikai nagykövettel

igazságszolgáltatás
2022 október 31., 14:54
comments 12
photo_camera Vezető hírek

Le kell mondania az amerikai nagykövettel egyeztető két magyar bírónak, ezt követeli a bírói függetlenség - írja az Origo. Hivatali visszaélés miatt nyomozhatnak az amerikai nagykövet és a magyar bírák találkozója miatt - hírleli a Pesti Srácok. A hatalom nem avatkozhat bele az igazságszolgáltatás működésébe - nyilatkozta ifj. Lominiczi Zoltán „alkotmányjogász” a Magyar Nemzetnek.

Ezek és a fenti képen látható szalagcímek pörögnek az elmúlt napokban a kormánymédiában, miután két bíró találkozott David Pressmannal. Az összehangolt kampány hazugsága a szokásosnál is könnyebben tetten érhető, mivel számos példát lehet mondani rá, amikor magyar bírák, bírósági vezetők és diplomaták találkoztak. Ez az előző, trumpista nagykövet idején is megtörtént, csak akkor nem követte egy sor lejárató cikk.

Az Országos Bírói Tanács (OBT), amelynek két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás az amerikai nagykövetnél járt, hétfőn közleményt adott ki „az elmúlt napok zavarkeltő és egyben propagandisztikus újságcikkeire reagálva”.

link Forrás

A Budapestre akkreditált nagykövetekkel a bírósági szervezetrendszer – demokráciákban teljesen szokásos módon – évtizedek óta kapcsolatban áll. 2018. december 18-án Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke, alkotmánybíró például találkozójukon arról állapodott meg az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével, hogy „mindkét fél számára hasznos lenne, ha a jövőben közös képzéseken cserélnék ki … tapasztalataikat és osztanák meg egymással a jó gyakorlatokat a magyar és amerikai igazságügyi szakemberek” - emlékeztet az OBT, és hozzáteszi, hogy természetesen ők is – mint az Alaptörvényben létrehozott bírói önigazgatási testület – kapcsolatban állnak a szövetséges államok diplomáciai képviseleteivel.

Bemutatkozó látogatáson járt az OBH elnökénél David Cornstein, az Egyesült Államok Nagykövete - adta hírül a Fővárosi Törvényszék
photo_camera Bemutatkozó látogatáson járt az OBH elnökénél David Cornstein, az Egyesült Államok Nagykövete Fotó: Fővárosi Törvényszék

Az OBT-nek az USA nagykövetségével is kiváló kapcsolatai vannak, az OBT több tagja – így Matusik Tamás és Vasvári Csaba is – részt vett már 2019-ben is az USA Nagykövetségének Függetlenség Napi fogadásán, hasonlóan egyébként az OBH és a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnökéhez. Ezen kívül több OBT tag – köztük Vasvári Csaba – korábban is részt vett már David Cornstein, az USA előző nagykövetének meghívására a mostanihoz hasonló találkozón, a bírósági szervezetrendszer több más szereplőjéhez hasonlóan - sorolja tovább a közlemény, amely azzal zárul:

„A sajtóban megjelent csúsztatásokra tekintettel az OBT utal rá, hogy egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban. Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az.”

Frissítés, 18.29

Varga Zs. András, a Kúria elnöke közleményt adott ki az OBT közleményéről. Ebben többek között azt írta: „Visszatetszőnek tartom azt a kísérletet, hogy az OBT az egyes tagjainak közfelháborodásra okot adó viselkedését valótlan és sértő tartalmú közlemény kiadásával kísérelje meg kendőzni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.