Dél-koreai cég építheti Lengyelország második atomerőművét

külföld
2022 október 31., 12:35
comments 7

A Korea Hydro & Nuclear Power Co. állami atomerőmű-üzemeltető vállalat hétfőn szándéknyilatkozatot írt alá a lengyel PGE SA és ZE PAK SA közműszolgáltatókkal - közölte a dél-koreai energiaügyi minisztérium közleményében. A belőlük álló konzorcium „több APR-1400 típusú, dél-koreai fejlesztésű reaktort” épít majd Lengyelországban.

Két APR-1400-as reaktor Dél-Koreában. Ez a Gori erőmű.
photo_camera Két APR-1400-as reaktor Dél-Koreában. Ez a Gori erőmű. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

A megállapodás értelmében az év végéig megszülethet a projekt költségvetése és a fejlesztési terve. Arról is később határoznak, hogy pontosan hány reaktort építenek majd fel – írja a Bloomberg.

Mindez két nappal azután történik, hogy a Lengyel kormány egy amerikai céggel, a Westinghouse-zal is megállapodást kötött. Velük az ország első atomerőművét építtetik majd fel Pomeránia régió egy egyelőre pontosan meg nem határozott helyén. Az amerikai tervek némiképp előrébb tartanak. Arról a beruházásról tudni lehet, hogy a lengyel kormány 40 milliárd dollárt költene rá, amiből három reaktor jönne ki és 2033-tól állhatnának szolgálatba – írta erről az ABC.

Lengyelországban a nyolcvanas években kezdték építeni a Zarnowiec atomerőművet természetesen szovjet közreműködéssel, ám a csernobili katasztrófa nyomán megerősödő környezetvédelmi tüntetések hatására végül 1990-ben teljesen leállították az építkezést. Jelenleg egyetlen kísérleti reaktor, a Maria üzemel Otwock városa mellett. A csaknem negyvenmilliós ország energiaellátását így 70 százalékban a mai napig szénerőművek biztosítják. Ezt a függőséget szeretnék leépíteni az amerikai és a lengyel atomerőművek segítségével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.