Az EU a gabonaszállítási egyezmény végrehajtására szólította fel Moszkvát

háború
2022 november 01., 09:30
comments 5

Az Európai Unió arra kéri Moszkvát, hogy haladéktalanul folytassa a gabonaszállítási egyezmény végrehajtását - közölte az MTI az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője nyomán.

Oroszország szombaton jelentette be, hogy - az aznap délelőtti hajóit ért támadás miatt - nem vesz részt a gabonaegyezmény végrehajtásában, vagyis felfüggeszti a hajóforgalmat a gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón a Fekete-tengeren. Az ukrán hadsereg egyébként nem vállalta a felelősséget a támadásért, az ENSZ szerint pedig egyetlen gabonaexport-hajó sem használta az említett fekete-tengeri útvonalat aznap, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette az őket ért támadást.

A gabonaszállítási egyezmény - amely garantálja, hogy a gabona biztonságban hagyhassa el az ukrajnai kikötőket - hivatalosan november végén járna le. Josep Borrell EU-s képviselő hétfői nyilatkozatában kijelentette:

kizárólag Oroszország felelős a globális élelmiszerválságért, amelyet az Ukrajna elleni háború és az ukrán tengeri kikötők orosz blokádja okozott,és Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta fegyverként használja az élelmiszert és az éhezést. A képviselő szerint Moszkva célzott intézkedései - beleértve a gabonakészletek megsemmisítését, a termelés megzavarását és a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjára vonatkozó korlátozásokat - világszerte súlyosabbá tették az élelmiszerválságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.