Putyin az ukrán infrastruktúrára mért csapásokkal "válaszol" az orosz flottát érő támadásra

háború
2022 november 01., 07:00
comments 5

Vlagyimir Putyin szerint az ukrán infrastruktúra elpusztítása és a fekete-tengeri gabonaexport befagyasztása „válasz volt” egy olyan ukrán támadásra, amelyért az ukrán hadsereg nem vállalja a felelősséget, az ENSZ szerint pedig nem történt meg - írja a Reuters.

Az orosz elnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az ukrán infrastruktúrára mért orosz csapások és gabonaszállítási megállapodásból való kiszállás válasz volt arra a dróntámadásra, amelyet az oroszok szevasztopoli flottája ellen hajtottak végre. Az ukrán hadsereg nem vállalta a felelősséget a támadásért.

Moszkva szerint az ENSZ által kijelölt, gabonaexportra használt biztonsági folyosót Ukrajna katonai célokra használja, és szombaton támadást hajtott végre itt az orosz flotta ellen. Az ENSZ szerint azonban egyetlen gabonaexport-hajó sem használta az említett fekete-tengeri útvonalat aznap, amikor Putyin bejelentette az őket ért támadást.

Eközben tegnap újabb rakétatámadások érték Ukrajnát, köztük Kijevet is. Az ukrán fegyveres erők Facebookon közölték: az orosz hadsereg legalább hat ukrán régióban mért csapást az energiavezetékekre, áramhálózatra és vízerőművekre. Ukrán hatóságok szerint Kijev 80 százaléka maradt ivóvíz nélkül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.