Jön az MCC Brussels, amivel Orbánék Brüsszelben terjesztenék az elméleteiket

POLITIKA
2022 november 01., 13:30

A hónapban indul a kormányoldalilag feltőkésített Mathias Corvinus Collegium brüsszeli ága, az MCC Brussels agytröszt, ami az alapítói szerint azt tervezi, hogy „alternatívát” kínáljon Európa „polarizált kultúrtájának”. A központ – amit Magyarország jobboldali, az EU-val konfrontálódó kormánya támogat – fel fogja rázni azt a brüsszeli agytrösztök ökoszisztémáját, amit most nagyrészt homogén, Európa-párti gondolkodás ural – írja a Politico.

Frank Füredi magyar-kanadai akadémikus és az MCC Brussels igazgatója a Politicón azt írja, „érett, átgondolt vitát kíván elősegíteni a kontinensen uralkodó kulturális feszültségekről”, azzal érvelve, hogy Orbán Viktor áprilisi újraválasztása óta a magyarellenesség erősödik. Füredi szerint „Magyarországot azon egyszerű oknál fogva utálják a Nyugat kultúraharcosai, mert meg meri kérdőjelezni poszttradicionalista, identitáspolitika által fűtött világképüket”.

Füredi szerint az MCC Brussels az oktatásra és a diákok rendszeres Brüsszelbe juttatására helyezi a hangsúlyt, a magyar diákok első csoportja a múlt héten járt ott, médiával, fideszes EP-képviselőkkel találkoztak, és előadásokat hallgattak az EU történelméről és intézményeiről. Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke a múlt héten azt mondta, az agytröszt segít abban, hogy Magyarország „szellemi erőművé váljon, amiben az MCC kulcsszerepet játszik”.

Furedi elmondta, hogy a szervezet már dolgozik a „Mitől félnek az európai emberek?” című projekten, és a tervek szerint évente közölnének egy ún. Félelembarométert azokról a kérdésekről, amik „a különböző EU-tagországokban foglalkoztatják az embereket”.

photo_camera Illusztráció: LUKAS KABON/Anadolu Agency via AFP

Az MCC Brussels most a Rue des Poissonniers 13. szám alatt foglalkoztat maroknyi embert, köztük két kutatót, adminisztratív személyzetet és egy kommunikációs igazgatót, de a dolgozók száma jövőre várhatóan megduplázódik. A központ a tervek szerint november 15-én nyitja meg hivatalosan az Európa jövőjéről szóló megbeszéléseket. Füredi szerint az előadók és a résztvevők olyan országokból érkeznek majd, mint Lengyelország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Magyarország.

Ujhelyi István ex-MSZP-s EP-képviselő a lapnak azt mondta, hogy a Fidesz hosszú ideje próbál egy EU-ellenes, szélsőjobboldali politikai erőteret létrehozni Brüsszelben, „kár, hogy az MCC eszközzé vált ebben”. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője azt mondta, a Fidesz sokat fektetett egy „alt-right intellektuális univerzum létrehozásába politikájuk körül”, számos „trumpista amerikai híresség” érkezik Budapestre, de szerinte a szélsőjobboldali koalíció létrehozására tett kísérlet mostani bővítése kudarcra van ítélve Orbán brüsszeli „szélsőséges elszigeteltsége” és a magyar fiatalok nyugati orientációja miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.