Az amerikai hírszerzés szerint a nukleáris fegyverek bevetésének lehetséges mikéntjéről beszélgettek orosz katonai vezetők október közepén

külföld
2022 november 02., 09:41
comments 20

Magas beosztású orosz katonai vezetők a közelmúltban arról egyeztettek, hogy amikor és ha úgy alakul, hogyan vessenek be „taktikai” atomfegyvert Ukrajnában, írja a New York Times több vezető amerikai tisztviselőtől származó információk alapján.

A lap információi szerint Vlagyimir Putyin nem vett részt ezeken a megbeszéléseken, ugyanakkor a tény, hogy magas rangú katonai vezetők egyáltalán erről beszéltek, komolyan aggasztja a Biden-kormányt, mert azt mutatja, hogy az orosz tábornokok mennyire frusztráltak a fronton elszenvedett vereségek miatt, és arra utal, hogy Putyin nem csak üres fenyegetésként dobhatta be az atomfegyverek esetleges használatának lehetőségét.

Az amerikai tisztviselők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem látták bizonyítékát annak, hogy az oroszok bármilyen konkrét lépést tettek volna egy atomfegyver bevetésének előkészítésére.

Az amerikai kormány által megismert hírszerzési információk szerint a megbeszélések október közepén zajlottak. Az amerikai hírszerzés értesülései nem sokkal azután jelentek meg a sajtóban, hogy Moszkva közben azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy úgynevezett piszkos bombás, azaz radioaktív anyagokat tartalmazó robbanószerrel elkövetett támadásra készül, de amellett, hogy Kijev tagadta ezt, a nyugati hatalmak is úgy látták, hogy ez megalapozatlan vád Moszkva részéről, és lehetséges, hogy az oroszok egy saját maguk által elkövetett merényletre készülnek, hogy ez indokot adjon a háború eszkalálására.

A közelmúltban telefonon egyeztetett egymással az amerikai és az orosz védelmi miniszter, és ezzel a lapnak nyilatkozó kormányzati források szerint részben sikerült enyhíteni a nukleáris feszültségeket, és Putyin múlt heti beszéde, melyben arról beszélt, hogy Moszkva nem tervez atomfegyvert bevetni, szintén hűtötte a kedélyeket.

Az orosz atomfenyegetésről, illetve hogy miért nincs értelme valójában taktikai atomfegyverekről beszélni, ezt a korábbi podcastunkat is ajánljuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.