ENSZ: 14 millió ukrán volt kénytelen elmenekülni az otthonából az orosz agresszió miatt

háború
2022 november 02., 21:00
comments 1

14 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból Ukrajnában Oroszország hadművelete miatt – közölte Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén (BT).

Grandi azt mondta, évtizedek óta nem tapasztalt gyorsaságú és nagyságú menekültáradatról van szó, amivel világszerte több mint 103 millióra nőtt a menekültek és otthonukat elhagyni kényszerültek száma.

Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban 2022. március 2-án.
photo_camera Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban 2022. március 2-án. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Azt mondta, Ukrajna lakossága „a világ egyik legkeményebb telével kénytelen szembesülni rendkívül nehéz körülmények között”, ideértve a polgári infrastruktúrában okozott további háborús pusztítást, ami „a humanitárius segítségnyújtást egy cseppé teszi a szükségletek tengerében”.

Grandi elmondta, hogy a humanitárius szervezetek „drámai mértékben fokozták segítségnyújtásukat, de ennél sokkal többet kell tenni, azzal kezdve, hogy le kell állítani ezt az értelmetlen háborút”.

A konfliktus valószínű elhúzódására való tekintettel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felkészül a további menekülthullámokra Ukrajna területén belül és kívül is – írja az MTI.

A kormánypárti PestiSrácok műsorvezetője, a fideszes Georg Spöttle a múlt héten azt mondta: „Én ebben a háborúban maximálisan Oroszországot támogatom.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.