Biden félti a demokráciát

POLITIKA
2022 november 03., 08:48
comments 1

Minden olyan jelölt, aki nem lesz hajlandó elfogadni a jövő heti félidős választásokon elszenvedett vereséget, a "káosz útjára" állíthatja Amerikát, mondta szerda este Joe Biden amerikai elnök. Biden ezzel bizonyára a volt elnökre, Donald Trumpra is utal - írja a BBC - aki tavalyelőtt sokáig nem volt hajlandó elismerni a vereségét, majd sikerült annyira feltüzelnie a támogatóit, hogy azok - halálos áldozatokat is követelve - megrohanják a választás eredményét hitelesítő Capitolium épületét.

A demokrata elnök sürgeti az amerikaiakat, hogy a november 8-i szavazáson együttesen lépjenek fel a „politikai erőszak” ellen, a republikánusok szerint viszont Biden ezzel a kijelentéssel csak „megosztani és eltéríteni" akar. Biden nem nevezte meg Trumpot, csak egy „legyőzött volt elnököt" emlegetett, aki szerinte arra ösztönöz egyes republikánus jelölteket, hogy ne fogadják el az eredményt, ha veszítenek a jövő heti időközi választásokon.

Joe Biden népszerűtlensége idén július végén ért csúcsra, ekkor a felmérések szerint már csak az amerikaiak 37,7 százaléka ítélte jónak a munkáját. Azóta folyamatosan javul a demokraták megítélése, részben annak köszönhetően, hogy ügyesen meglovagolták az abortuszt korlátozó döntés miatti társadalmi felháborodást.

A november 1-i állás szerint már 42,4 százalék a támogatottságuk - ez nagyjából az a határ, ami alatt az újraválasztási esélyei kilátástalanná válnának, és Biden nem is reménykedhetne abban, hogy pártja képes lehet megszerezni vagy megtartani a többséget a törvényhozás bármelyik házában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.