Lázár Jánosnak beruházási tervet kell készíteni a Parlament esetleges felújításáról

POLITIKA
2022 november 03., 09:35
comments 21

Meg kell vizsgálni, átépítésre szorul-e az Országház, szükséges-e „a több mint 120 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül használt épület átfogó belső rekonstrukciója” – jelent meg szerda este a kormányhatározat. A vizsgálatra Lázár János építési és beruházási minisztert jelölték ki, írja a hvg.hu.

Lázárnak beruházási tervet kell készíteni. Ebben az épületgépészeti, villamossági, biztonsági, épületfelügyeleti, tűzvédelmi elvárásokra kell figyelemmel lenni. Az épület gazdaságos, megújuló energiaforrások használatát is magában foglaló, biztonságos üzemeltetéséhez szükséges fejlesztési lehetőségeket is át kell nézni, és meg kell határozni mindennek a költségigényét.

Az egész Kossuth térért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.-nek 2023. május 31-ig javaslatot kell készítenie arra is, hogy a beruházás idején a törvényhozásnak ideiglenesen el kell-e költöznie. Javaslat kell arra is, hogy a Szent Koronát a biztonsági és műtárgyvédelmi követelményeknek megfelelően úgy helyezzék el, hogy „lehetőség szerint továbbra is látogatható legyen”.

Szintén gondolkodni kell az Országházban található műkincsek és műtárgyak felújításának és a beruházás idejére való átmeneti kiköltöztetésének szükségességéről, „e körben Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének a kiemelt nemzeti emlékhelyen való ideiglenes vagy végleges, szabadon látogatható elhelyezéséről”.

A tervezőmunkára a kormány eddig 457 millió forintot utalt ki a 2023-as költségvetésből, és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a programot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.