Most tényleg az van, hogy betiltja a bulizást az új olasz kormány?

külföld
2022 november 03., 15:54
comments 10

A hétvégén újabb illegális rave-partit számolt fel a rendőrség Olaszországban. Ez már a sokadik alkalom, az utóbbi években valóban eléggé elszaporodtak az ilyen engedély nélkül, általában a semmi közepén, üres, elhagyatott épületekben, mezőkön rendezett többnapos bulik. Az ilyen rave-eket (engedély nélkül szervezett elektronikus zenei bulik) egészen mostanáig félgőzzel, lassan számolta fel a rendőrség, de túl sok eszköz nem volt a kezükben a résztvevőkkel és a szervezőkkel szemben sem. Többek közt ez a lazaság vezetett oda, hogy egyre több külföldi vett részt rajtuk. A rave-partikra rengetegen érkeznek lakókocsival, és nem ritka, hogy akár három-négy naposra nyúlik az illegális rendezvény.

Nemcsak Olaszország problémája ez, Franciaországban is szinte tehetetlen a rendőrség: tavaly nyáron hétórás összecsapássá fajult a küzdelem a rave-ezők és a hatóságok között. A helyzet annyira eldurvult, hogy a bulizók Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket, az egyik résztvevő pedig elvesztette az egyik kezét. 2020 karácsonyán két brit fiatal szervezett karácsonyi rave-et, ami a covid miatt különösen nem volt jó ötlet, őket fejenként 1000 fontos bírsággal jutalmazták.

A legutóbbi olasz bulit Modena közelében tartották egy elhagyatott raktárépületben, a terv az volt, hogy péntektől keddig tart a rendezvény. A helyzet annyira elszabadult, hogy szombat este a rendőrség már autópálya-lehajtókat zárt le, és a frissen megalakult kormány belügyminisztere, a posztfasiszta Olasz Testvérek (FdI) politikusa, Matteo Piantedosi azon nyomban belengette, hogy már hétfőn be fog terjeszteni egy javaslatot, ami nagyobb felhatalmazást ad a hatóságoknak az ilyen bulik felszámolására és a szervezők megbüntetésére.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.