Mostanáig kellett várni, hogy kiderüljön, kiket támogatott idén Rogán a pénzünkből

POLITIKA
2022 november 3., 9:35
comments 4

Bár a jogszabály szerint a megkötés után hatvan nappal kéne, idén először novemberben tette közzé a Rogán-féle Kabinetiroda a 2022-es szerződéseit - és azt is csak azután, hogy a K-Monitor közérdekű adatigénylést nyújtott be nekik.

Egészen mostanáig kellett várni, hogy kiderüljön:

a választások előtt összesen 19,6 milliárdot költöttek kék hirdetéses és népszavazási hirdetésekre, és ehhez jön még hozzá a legújabb "bombás kampány" 7,8 milliárdja.A K-Monitor jelentéséből továbbá kiderül, hogy az Orbán Viktor gondolatait angolul népszerűsítő portál, a primeminister.hu 74 millió forintba került, a nyugdíjasoknak kiküldött reklámújság - ami fantáziadúsan csak Jókor néven fut - 369 millióba, a 13. havi nyugdíjhoz kiküldött "tájékoztató levél" pedig 443 millióban volt az adófizetőknek.

Rogánék a párt közeli civil szférának is osztották a pénzt: a legtöbbet - bő félmilliárdot - a fideszes holdudvar kitömött bástyája, a Kommentár Alapítvány kapta, de a korábbi évekhez hasonlóan sok pénzt kaptak a Király Nóra fideszes politikus fémjelezte női szervezetek is. Az egyszerű családanya szerepben feltűnő politikus alapítványa, a FICSAK 11 15 milliót, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete 40 milliót, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület 40 milliót kapott.

Bár ezek a civil szervezetek valóban végeznek érdemi civil tevékenységet, erősen kapcsolódnak a politikai napirendformáláshoz,és folyamatos megjelenési felületet biztosítanak kormánypárti politikusoknak, más szervezeteknek és állami programoknak.

A teljesség igénye nélkül a K-Monitor listáján szerepel még a szombathelyi Fideszhez kötődő Női Erőforrás Társaság, a Szabó Krisztián Szilárd korábbi Fidelitas-vezetőhöz kötődő Fiatalok a Polgári Magyarországért Egyesület, a KDNP-közeli Szent István Intézet, a Kobza Miklós-féle Digitális Kutatások Intézete alapítvány. 82 milliót kapott a Civil út Alapítvány, amit Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, korábbi Fideszes politikus, a Puskás musical producere vezet, és erősen felülreprezentáltak a kiemelt társadalmi ügyekért felelős Nyitrai Zsolt-közeli, Heves megyei szervezetek is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt