2050-re eltűnhetnek a Kilimandzsáró és az Alpok gleccserei is az ENSZ szerint

klímaváltozás
2022 november 04., 12:04

Az UNESCO jelentése szerint az ENSZ világörökségi helyszíneinek egyharmadán az éghajlatváltozás miatt három évtizeden belül elolvadnak a világörökségi helyszíneken található gleccserek. Eltűnnek a Kilimandzsáró utolsó gleccserei, ahogy az Alpok és az amerikai Yosemite Nemzeti Park gleccserei is.

photo_camera Turisták egy kínai gleccsernél 1999-ben Fotó: GOH CHAI HIN/AFP

A jelentés szerzői szerint ezek a gleccserek már mindenképpen el fognak olvadni, függetlenül attól, hogy a világ mit tesz a klímaváltozás elleni küzdelem terén. Úgy fogalmaztak, hogy a gleccserek eltűnése „az egyik legdrámaibb bizonyíték arra, hogy a bolygó felmelegszik”.

A jelentés szerint az ENSZ világörökségi helyszíneinek maradék kétharmadán még megmenthetők a gleccserek, de csak akkor, ha a sikerül 1,5 Celsius-fokra korlátozni a globális felmelegedést. Utóbbi elérésére egyébként egy múlt heti ENSZ jelentés szerint a világnak jelenleg nincs használható terve.

A gleccserek eltűnése tengerszint-emelkedéshez és ahhoz is vezethet, hogy sok helyen eltűnik az édesvíz, ami élelmezésbiztonsági problémákhoz vezet, mivel ezt a vizet használják a termények öntözéséhez is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.