2050-re eltűnhetnek a Kilimandzsáró és az Alpok gleccserei is az ENSZ szerint

klímaváltozás
november 4., 12:04
comments 1

Az UNESCO jelentése szerint az ENSZ világörökségi helyszíneinek egyharmadán az éghajlatváltozás miatt három évtizeden belül elolvadnak a világörökségi helyszíneken található gleccserek. Eltűnnek a Kilimandzsáró utolsó gleccserei, ahogy az Alpok és az amerikai Yosemite Nemzeti Park gleccserei is.

photo_camera Turisták egy kínai gleccsernél 1999-ben Fotó: GOH CHAI HIN/AFP

A jelentés szerzői szerint ezek a gleccserek már mindenképpen el fognak olvadni, függetlenül attól, hogy a világ mit tesz a klímaváltozás elleni küzdelem terén. Úgy fogalmaztak, hogy a gleccserek eltűnése „az egyik legdrámaibb bizonyíték arra, hogy a bolygó felmelegszik”.

A jelentés szerint az ENSZ világörökségi helyszíneinek maradék kétharmadán még megmenthetők a gleccserek, de csak akkor, ha a sikerül 1,5 Celsius-fokra korlátozni a globális felmelegedést. Utóbbi elérésére egyébként egy múlt heti ENSZ jelentés szerint a világnak jelenleg nincs használható terve.

A gleccserek eltűnése tengerszint-emelkedéshez és ahhoz is vezethet, hogy sok helyen eltűnik az édesvíz, ami élelmezésbiztonsági problémákhoz vezet, mivel ezt a vizet használják a termények öntözéséhez is. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt