4,5 millió ukrán maradt áram nélkül az orosz támadások miatt

háború
2022 november 04., 06:03

Energiaterrorizmussal vádolta Oroszországot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti beszédében. Elmondása szerint 4,5 millió ember maradt áram nélkül, miután az oroszok sorozatosan támadták az ország energiahálózatát. Egy hónap alatt az erőművek harmadát tették működésképtelenné.

Zelenszkij ezt „a gyengeség jelének” veszi, mivel az orosz hadsereg közben nem tudott eredményeket elérni a fronton. „Képtelenek legyőzni Ukrajnát a harcmezőn, ezért így próbálják megtörni a népünket.”

photo_camera Sötétbe borult kijevi utca október végén Fotó: MAXYM MARUSENKO/NurPhoto via AFP

Úgy tűnik, az orosz csapatok közben kivonulnak a március óta megszállt Herszonból, csütörtökön az orosz zászló is eltűnt a helyi közigazgatás központi épületéről. Csütörtökön egy herszoni orosz tisztviselő szintén azt nyilatkozta, valószínűleg kivonulnak a térségből.

A BBC nyugati forrásokra hivatkozva azt írja, az orosz csapatok ehelyett a Dnyeper folyó másik oldalán építenének védekező állásokat, még a tél beállta előtt.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint az ukránok képesek visszavenni a várost, akik viszont óvatosan kezelik a helyzetet, nehogy az oroszok csapdába csalják őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.