Két hétre kizártak a francia nemzetgyűlésből egy rasszista képviselőt

külföld
2022 november 04., 19:01

Két hétre kizárta soraiból a francia nemzetgyűlés Grégoire de Fournas szélsőjobboldali képviselőt pénteken, mert az előző nap egy fekete képviselőtársának kiabálta be, hogy húzzon haza Afrikába. De Fournast kéthavi képviselői illetménye felének megvonásával is büntették.

Grégoire de Fournas (középen) tapsol a francia nemzetgyűlésben.
photo_camera Grégoire de Fournas (középen) tapsol a francia nemzetgyűlésben. Fotó: MAGALI COHEN/Hans Lucas via AFP

1958. az V. köztársaság megalapítása óta de Fournas a második képviselő, akit kizárással büntetett az alsóház. A büntetést egyhangúlag javasolta a nemzetgyűlés péntek délután összeült illetékes bizottsága, majd a képviselők a plenáris ülésen azonnal megszavazták a javaslatot. A Nemzeti Tömörülés (RN) frakciójának tagjai nem jelentek meg a szavazáson, a képviselőcsoport nem is támogatta a szankciót.

A Nemzeti Tömörülés, Marine Le Pen pártjának vezetői ugyanis vitatják, hogy de Fournas rasszista lenne. Szerintük csütörtökön, amikor azt kiabálta, hogy "húzzon vissza Afrikába", szavait nem fekete képviselőtársának címezte, hanem egy bevándorlókat szállító hajóról beszélt. De Fournas szerint a vád manipuláció, szavait kiforgatták, mintha "undorító dolgokat" mondott volna.

Érvelését némileg gyengíti rasszista megnyilvánulásainak hosszú sora. 2017-ben például arról értekezett a Twitteren, hogy "Afrikában mindenki szereti Franciaországot és a szociális segélyeit. Teljes Afrikát befogadjuk?".

Carlos Martens Bilongo, a sértett képviselő nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy ő maga Franciaországban született. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.