Orbán Viktor angol nyelvű Twitterén emlékezett az 1956-os forradalom leverésére, de mintha kimaradt volna egy fontos körülmény a bejegyzéséből

Történelem
2022 november 05., 09:12
comments 45

Fontos magyar történelmi eseményre, az 1956-os forradalom leverésére emlékezik angol nyelvű Twitter oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

link Forrás

A #freedomfigthers azaz #szabadságharcosok hashtaggel ellátott bejegyzésben Orbán azt írta (magyarra fordítva) tegnap délután nem sokkal hat óra előtt, hogy:

"A mai a nemzeti gyász napja. Leverték a forradalmunkat 1956-ban, de a szabadság és nemzeti önrendelkezés szeretete a mai napig él."

A tweet a fentieken túl nem részletezi, hogy kik lehettek azok, akik 1956-ban leverték a forradalmat.

Elképzelhető, hogy erről a körülményről nem áll rendelkezésre megbízható adat, hogy a kormányfő nem tartja lényegesnek az 1956-os magyar forradalmat vérbe fojtó személyek vagy csoportok megjelölését, illetve az is, hogy a szabadság és nemzeti önrendelkezés kérdésében is józan mértékletességre törekszik a magyar miniszterelnök.

A történelemrajongó csodabogarak kedvéért azért legyen meg azért itt, amit ma sejteni lehet erről a rejtélyes eseményről:

1956 november 4-én hajnalban a Forgószél hadművelet keretében szovjet csapatok indított támadást Magyarország ellen. Nagy Imre miniszterelnök - akinek 1989-es újratemetésén elmondott beszédével indult Orbán Viktor miniszterelnök országos politikai karrierje - akkor megnevezte a forradalmat leverni próbáló erőket rádióbeszédében:

"Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.