Orbán Viktor angol nyelvű Twitterén emlékezett az 1956-os forradalom leverésére, de mintha kimaradt volna egy fontos körülmény a bejegyzéséből

Történelem
november 5., 9:12
comments 46

Fontos magyar történelmi eseményre, az 1956-os forradalom leverésére emlékezik angol nyelvű Twitter oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

A #freedomfigthers azaz #szabadságharcosok hashtaggel ellátott bejegyzésben Orbán azt írta (magyarra fordítva) tegnap délután nem sokkal hat óra előtt, hogy:

"A mai a nemzeti gyász napja. Leverték a forradalmunkat 1956-ban, de a szabadság és nemzeti önrendelkezés szeretete a mai napig él."

A tweet a fentieken túl nem részletezi, hogy kik lehettek azok, akik 1956-ban leverték a forradalmat.

Elképzelhető, hogy erről a körülményről nem áll rendelkezésre megbízható adat, hogy a kormányfő nem tartja lényegesnek az 1956-os magyar forradalmat vérbe fojtó személyek vagy csoportok megjelölését, illetve az is, hogy a szabadság és nemzeti önrendelkezés kérdésében is józan mértékletességre törekszik a magyar miniszterelnök.

A történelemrajongó csodabogarak kedvéért azért legyen meg azért itt, amit ma sejteni lehet erről a rejtélyes eseményről:

1956 november 4-én hajnalban a Forgószél hadművelet keretében szovjet csapatok indított támadást Magyarország ellen. Nagy Imre miniszterelnök - akinek 1989-es újratemetésén elmondott beszédével indult Orbán Viktor miniszterelnök országos politikai karrierje - akkor megnevezte a forradalmat leverni próbáló erőket rádióbeszédében:

"Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt