Szélsőjobboldali ideológia motiválta a doveri bevándorlási központot ért támadást

bűnügy
2022 november 05., 13:16

A bevándorlási ügyintéző központ elleni gyújtóbombás támadást szélsőjobboldali terrorista ideológia motiválta - közölte a rendőrség.

Egy támadó Molotov-koktélokat hajított a bevándorlási központ épületére az angliai Doverban.
photo_camera A támadó Molotov-koktélokat hajított a bevándorlási központ épületére az angliai Doverban. Fotó: PETER NICHOLLS/REUTERS

A 66 éves Andrew Leak múlt vasárnap három gyújtószerkezetet dobott a Kent állambeli Doverben lévő telephelyre. A feltételezések szerint később öngyilkos lett. Az esetről itt írtunk korábban.

A délkeleti terrorelhárítás (CTPSE) szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a támadást terrorista ideológia motiválta.

Tim Jacques, a terrorizmus elleni küzdelem országos koordinátora elmondta, hogy az eddig összegyűjtött bizonyítékok mérlegelése után, bár erős jelek utalnak arra, hogy a mentális betegség valószínűleg szerepet játszott, meggyőződött arról, hogy a gyanúsított tetteit elsősorban szélsőséges ideológia vezérelte.

„Ez megfelel a terrorista incidens küszöbének.”

A támadásban központ két munkatársa könnyebb sérüléseket szenvedett.

A támadást követően mintegy 700 menekültet szállítottak át Doverből a manstoni feldolgozóközpontba, ahol a túlzsúfoltságot már korábban is bírálták a kormányzati ellenőrök.

A rendőrség szombati közleménye szerint a nyomozás során több fontos szemtanúval is beszéltek, és digitális adathordozó eszközöket is találtak.

„E tárgyak vizsgálata során nyert bizonyítékok arra utalnak, hogy a támadás mögött szélsőjobboldali motiváció állt.”

A rendőrség hozzátette, hogy semmi sem utal arra, hogy Leak bárki mással együtt dolgozott volna. Úgy vélték, hogy nem állt fenn szélesebb körű fenyegetés.

A Leak halálával kapcsolatos vizsgálatot várhatóan kedden kezdik meg a maidstone-i megyeházán.(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.