Új elnököt választott Le Pen helyére a francia szélsőjobboldali RN párt

külföld
2022 november 05., 12:37
comments 2

A francia szélsőjobboldali Rassemblement National (RN) a 27 éves, a párthoz még tinédzserként csatlakozó Jordan Bardellát választotta meg új elnöknek szombaton.

photo_camera Marine Le Pen (bal) Jordan Bardella (jobb)
Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Jordan Bardella, Le Pen pártfogoltja, aki egy éve töltötte be az ügyvezető elnöki tisztséget, 85-15 százalékos arányban győzte le az 53 éves Louis Aliot-t, Perpignan polgármesterét, egyben Le Pen korábbi partnerét.

Az eredmény azt jelenti, hogy az eredetileg Front National (FN) néven 1972-ben létrejött pártot 1972 óta először nem egy Le Pen vezeti majd.

Az átadás-átvétel az RN számára feszült időszakban történt, miután a párt egyik képviselőjét a múlt héten rasszista kirohanás miatt felfüggesztették a parlamentből.

Marine Le Pen lemond az RN elnöki tisztségéről, hogy a nemzetgyűlésben (a francia alsóházban) folytatott tevékenységére koncentrálhasson. Az év eleji törvényhozási választásokon, amelyek megfosztották Emmanuel Macront parlamenti többségétől, a párt rekordszámú, 89 mandátumot szerzett. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.