A rendszámok körül élesedik a koszovói-szerb konfliktus

külföld
2022 november 06., 12:23
comments 8

Lemondási hullámot váltott ki egy koszovói szerb rendőr ügye, akit azért rúgtak ki, mert nem volt hajlandó lecserélni az autója rendszámát szerbről koszovóira. A napokban lemondott egy koszovói szerb miniszter, tíz képviselő, valamint rendőrségi és bírósági tisztviselők is.

photo_camera Egy férfi szerb zászlókkal, miután koszovói szerb tisztviselők tömegével döntöttek a távozás mellett Fotó: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS

A kedden hatályba lépett szabályozás szerint a következő három hétben figyelmeztetik, majd két hónapon keresztül pénzbüntetéssel sújtják azokat a koszovói szerbeket, akik nem cserélik koszovóira a rendszámukat. Akik ezután sem felelnek meg az előírásnak, április végéig csak ideiglenes rendszámmal közlekedhetnek.

Szerbia és Koszovó nyár óta nem ismeri el a másik által kiadott személyi okmányokat és rendszámtáblákat. A koszovói szerbek útzárakkal tiltakoztak, és többször előfordult, hogy a levegőbe lőttek. Brüsszel és Washington számára is aggasztó az élesedő konfliktus, különösen az ukrajnai háború árnyékában, mivel attól tartanak, Szerbia és Oroszország jó viszonya tovább mérgesítheti a balkáni helyzetet.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, azóta az ENSZ száz tagja ismerte el önálló államként, köztük Magyarország is. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.